Pokud nás trápí únava, někdy se zdá, že je snad chronická, dáme si buď kafe nebo energetický nápoj, protože rychlá dávka kofeinu a cukru nás vrátí zpět do funkčního stavu. Jestliže si kávu nedokážete odpustit, pak do ní přidejte lžíci kokosového oleje. Ten obsahuje triglyceridy, které nastartují váš metabolismus a nakopnou energií.

Kromě kávy ale existují i další způsoby, jak dodat tělu rychlou energii. Poradíme vám, co si dát, když umdléváme.

Rychlé zdroje energie

K vyzkoušeným nakopávacím potravinám patří některé druhy ovoce, zeleniny, luštěnin i další poživatiny. Povzbudí nás nejen na těle, ale i na duchu, a navíc se jedná většinou o oblíbená jídla.

Ovesné vločky

Ovesné vločky

Jsou bohaté na draslík, hořčík, vitamin E a další živiny. Jejich konzumací ulevíme stresu a zvládneme lépe i únavu. Ovesné vločky mají dokonce i mírně antidepresivní účinky, působí příznivě na nervy a pomáhají snižování hladiny krevních tuků. Energie z nich se uvolňuje postupně, takže doporučujeme je konzumovat k snídani.

Vajíčka

Vajíčka

Vejce jsou zdrojem kompletního proteinu, který obsahuje všechny aminokyseliny nezbytné pro zdravou výživu. Vejce nás zasytí a poskytnou energii na delší dobu.

Banány a další ovoce

Banány a další ovoce

Banány obsahují hodně přírodního cukru, který nám dodá okamžitou energii. Kromě rychlé vzpruhy mají i dostatek draslíku, jenž pomáhá správné funkci svalů a posiluje nervy. Draslík naše tělo spotřebovává při fyzické nebo duševní námaze, takže banán je ideální svačinou před náročným jednáním nebo sportovním výkonem. Ranní konzumace různého ovoce, především jahod, malin, borůvek a ostružin vám může zaručit energii po celé dopoledne – zlepšují totiž kognitivní funkce až o 6 hodin!

Batáty

Batáty

Stále oblíbenější a dříve u nás ne moc oblíbené sladké brambory jsou bohaté na vitamíny skupiny B a pomalu uvolňující energii, takže se nestane, že se budete cítit vyšťaveni naráz. Navíc jsou snadno stravitelné.

Brokolice

Brokolice

Brokolice obsahuje kyselinu listovou a koenzym Q10, jehož nedostatek se může v těle projevit sníženou výkonností a únavou. Při přípravě ale vařte brokolici co nejkratší dobu. Rovněž bychom ji neměli připravovat ve vodě, ale v páře, aby z ní všechny účinné látky nevyprchaly.

Čočka

Čočka

Čočka je zásobárnou železa. Obsahuje ho dokonce tolik, že se vyrovná i masu. Nemusíte ji jíst jen tak, jak jste zvyklí, tedy uvařenou s párkem a vejcem, nebo jako polévku. Zkuste ji přidat do salátů, nebo konzumovat i s rýží nebo kuskusem. A určitě nečekejte na Nový rok.

Sušené ovoce

Sušené ovoce

Sušené ovoce obecně má vysoký podíl přírodního cukru i železa. Vynikající jsou sušené meruňky, banány nebo švestky, jež obsahují měď, která je nezbytná pro tvorbu nervových vláken.

Naklíčené luštěniny

Naklíčené luštěniny

Luštěniny jsou skutečné životabudiče: obsahují vitaminy, stopové prvky i minerály. Stopové prvky rovněž odstraňují stres a nervozitu. Rostlinné klíčky jsou bohatou zásobárnou nejcennějších živin. Jsou výborné v salátu, pomazánce nebo na tmavém chlebu. Podobně funguje díky vysokému obsahu železa i listová zelenina.

Svačte!

Únava může být způsobena i tím, že tělu nedodáváme dostatek energie. Je proto lepší jíst méně, ale často: Pravidelné jídlo podporuje krevní cukr. Výbornou svačinou jsou datle, fíky, nesířené meruňky, vlašské ořechy, pekanové ořechy nebo dýňová semínka - tyto potraviny vám zajistí energii a maximální příjem minerálů.

Pokud vám nepomáhá ani dostatečný spánek, ani tyto potraviny, je lepší se poradit s lékařem. Úprava jídelníčku ale většinou postačí. Většinou býváme nejvíce unaveni po obědě, mezi jednou a druhou hodinou odpolední, kdy je naše tělo vyčerpáno, u někoho jiného se největší pokles energie objeví už dopoledne.

Rychlý cukr v podobě čokolády nebo dortu většinou pomůže, ale jen krátkodobě. Chronická únava je součástí našeho života.

Nadopujte se vitamínem D

Po zimních dlouhých nocích a nedostatku sluníčka často bojujeme i s nedostatkem vitaminu D. 40 až 50 % žen v reprodukčním věku vykazuje příznaky nedostatku vitaminu D, mezi které patří bolesti svalů, špatný spánek a únava. Je obtížné to zlepšit pouze dietou, proto se doporučuje užívat doplňky stravy. I ty vám mohou pomoci cítit se lépe a dodají vám více energie.

Alternativní doplňky

Pokud na nás už nic zabírá, můžete vyzkoušet přírodní doplňky stravy, které jsou vhodné při únavě. Výborně funguje třeba ženšen, který odstraňuje únavu a stres a budete se cítit dobře.

A samozřejmě, ani zde nezapomínejte na dostatečný pitný režim.

Zdroje:

https://seznamte.se/a/trapi-vas-nebo-partnera-neustala-unava-co-zkusit-nez-sahnete-po-kave/

https://asklepionkamyk.cz/nemoci/potraviny-ktere-vyzivi-vas-mozek.html

https://nasehvezdy.cz/clanek/6-potravin-ktere-vam-dodaji-energii-70850