Za našeho dětství se říkalo, že zpěváci pro krásný hlas před vystoupením vypijí syrové vejce. Mnohým z nás se z toho dělalo nevolno, protože všichni víme, že se vejce jedí tepelně zpracovaná. Vejce navíc zdaleka nejsou tím nejhorším: Existují další potraviny, jež bychom neměli jíst syrové, protože obsahují třeba toxický kyanid.

Brambory

Brambory nikdy nejíme syrové, protože obsahují nestravitelné amidy. Ty by v našem těle způsobily nadýmání a nežádoucí trávicí účinky. Také dbejte na skladování brambor – pokud jsou delší dobu skladovány v teple a vlhku, vzniká v nich solanin, jenž může rovněž způsobit otravu. Je to neurotoxická látka obsažená v malém množství ve všech lilkovitých rostlinách, ale především v naklíčených nebo nazelenalých bramborách.

Červené fazole

Ač jsou červené fazole bohaté na vlákninu a antioxidanty a jsou považovány za zdravou plodinu, pokud bychom je vařili méně než 10 minut, hrozí nám otrava. Toxin fytohemaglutinin, jenž fazole obsahují, má ničivé účinky na žaludek a střeva, takže bychom měli stejné příznaky, jako při otravě jídlem.

Vuřty a špekáčky

Hodně z nás se občas neubrání tomu, dát si studený párek nebo vuřt, i když víme, že ke zdravým potravinám rozhodně nepatří. Když je navíc jíme syrové, mohou být potenciálně škodlivé. Není totiž pravda, že byly již při výrobě tepelně zpracovány. Mohli bychom se otrávit listérií, jež může být zničena jedině tepelnou úpravou.

Mouka

Tepelně zpracovat je třeba i mouku, která může obsahovat patogenní látky, jako je escherichia coli. I když je výskyt bakterie escherichia coli v dobře skladované mouce vzácný, nebezpečí tkví v amidech rezistentních vůči trávení, které mohou způsobit nadmutí a žaludeční nevolnost.

Čerstvé mléko, tedy nepasterizované

Syrové mléko je mléko nepasterizované, tedy neprošlé procesem pasterizace. Tento proces v kravském mléku zničí škodlivé bakterie escherichia coli a salmonely. Syrové mléko, tedy čerstvě nadojené mléko, s sebou nese 150krát větší riziko vzniku chorob z potravin než další mléčné výrobky.

Výhonky rostlin

I rostlinné výhonky, jež mnozí považují za zdravé, bychom neměli konzumovat syrové. Vlhké a teplé prostředí, kde rostou, přispívá k šíření bakterií escherichia coli, salmonely a listérie. Je proto lepší je omýt a uvařit, což však neplatí o těch, jež si pěstujeme sami doma.

Hořké mandle

Z detektivek víme, že kyanid chutná po hořkých mandlích. Hořké mandle na rozdíl od sladkých obsahují nebezpečnou kombinaci kyseliny kyanaté a vody, jež se zničí vařením. Sníme-li dvě tři hořké mandle, nemusíme se nijak znepokojovat, protože smrtící dávka je více než 50 mandlí.

Zdroj: www.frekvence1.cz, zeny.iprima.cz