Trombóza je závažná zdravotní komplikace, která může vyvolat plicní embolii, infarkt nebo dokonce mrtvici. Je proto velmi důležité, abyste ji nepodceňovali. A jak se tohoto zdravotního rizika podle vědců vyvarovat? Zařaďte do svého jídelníčku bylinky a potraviny, které fungují jako vynikající prevence před vysokou srážlivostí krve.

Dostatek vitaminu E

Podívejte se na video, kde se dozvíte více o trombóze a lécích na ředění krve:

Zdroj: Youtube

Srážlivost krve je ovlivněna mimo jiné hladinou vitamínu E v těle. Přirozeně se tento vitamín podle vědeckých studií nachází hlavně v mandlích, slunečnicových semínkách, pšeničných klíčcích, sóje, másle, mléku nebo v nerafinovaných rostlinných olejích, ale i v některých druzích listové zeleniny, jako jsou špenát, brokolice, petržel nebo řeřicha. Abyste měli dostatečné množství vitaminu E, konzumujte tyto potraviny několikrát do týdne.

Česnek nejen na ředění krve

Je všeobecně známo, že česnek je skvělou potravinou proti mnoha zdravotním potížím. Je prospěšný pro zdraví srdce a cév, ničí patogeny a škodlivé bakterie. Salicyláty, jež jsou v česneku obsaženy, se nachází rovněž v lécích na ředění krve, a proto je česnek skvělou potravinou proti trombóze.

Cibule utužuje zdraví cév

Podobně jako česnek, tak i cibule obsahuje zdraví prospěšné látky zvané salicyláty. Ty ničí škodlivé bakterie a podporují ředění krve. Cibule je také prospěšná pro zdraví cév. V zimním období se cibule hodí i při léčbě chřipky.

Známé žluté koření

Další potravinou, která vykazuje pozitivní účinky na ředění krve, je kurkuma. Má protizánětlivé účinky, podporuje imunitu organismu a preventivně působí také proti rakovině. Mezi další koření a bylinky, které jsou výbornými krev ředícími potravinami, patří kayenský pepř, skořice, zázvor, kopr nebo oregano.

Dostatek ovoce a zeleniny

Nemusíme snad ani připomínat, že byste měli mít dostatek příjmu ovoce a zeleniny. Díky výskytu flavonoidů přispívají dobrému zdraví srdce a cévnímu systému. Tyto cenné látky obsahují také kvalitní kakao, zelený čaj a červené víno. Vysoký obsah vitaminu C, který podporuje ředění krve, najdete v černém rybízu, kiwi, pomerančích a jahodách.

Ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny

Ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jako losos a tuňák, pomáhají snižovat hladinu triglyceridů v krvi a zlepšují oběhový systém.

Zelený čaj je plný katechinů

Zelený čaj obsahuje katechiny, které snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu.

Bobule obsahují antioxidanty

Bobule, jako jsou borůvky a maliny, jsou plné antioxidantů, které chrání cévy.

Příznaky nepodceňujte a navštivte lékaře

Krevní sraženiny se velmi často projevují v oblasti dolních končetin, které vás mohou začít bolet a otékat. Známky sraženin můžete zpozorovat rovněž na své kůži, která časem zmodrá, zčervená nebo zbledne. Tyto situace nikdy nepodceňujte. Je na místě se objednat u lékaře, který vás prohlédne a zhodnotí váš zdravotní stav.

Další tipy, jak předcházet trombóze

Prevence trombózy je důležitá pro udržení zdraví cév a snížení rizika krevních sraženin. Pravidelná fyzická aktivita hraje klíčovou roli – cvičení podporuje správný krevní oběh a snižuje riziko tvorby sraženin. Dále je důležitá vyvážená strava s nízkým obsahem nasycených tuků a dostatek vlákniny, což podporuje zdravý krevní tlak a hladinu cholesterolu. Nekuřácký životní styl je také důležitý, protože nikotin může zúžit cévy a zvýšit riziko trombózy. Důležité je také dbát na pravidelnou lékařskou kontrolu a konzultovat jakékoli rizikové faktory nebo genetické predispozice.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, pikant.cz, aazdravi.cz, dobrakondice.cz