Co je to cholesterol?

O cholesterolu se mluví v čekárnách, na preventivních prohlídkách, ale také v reklamách na potraviny. Patří mezi neviditelná strašidla. Pokud se objeví ve výsledcích jeho zvýšená hodnota, zalije nás pot. Ale cholesterol není jen tichým zabijákem, je také důležitý pro život. Patří totiž mezi základní stavební jednotky buňky.

Poprvé tuto látku izoloval Francouz Poulletier de la Salle už v roce 1769. Spojitost s kardiovaskulárním onemocněním mu poté přiřadili vědci v 19. století. Nejnovější poznatky však ukazují, že „mnohem důležitější pro vznik nemocí jsou lipoproteiny, tedy částice z tuku, cholesterolu a bílkovin, které cholesterol v těle přenáší,“ říká Tomáš Kašparovský z ústavu biochemie přírodovědecké fakulty Muni. Mezi lipoproteiny, které cholesterol přenáší, patří známý LDL, tedy ten „zlý“. Nebezpečný je proto, že oproti svým kolegům přetrvává v krvi mnohem déle. Oxiduje a vytváří tzv. aterosklerotické pláty. Ty se lepí na stěny cév.

Jak se zbavit „zlého" cholesterolu?

Tělo umí cholesterol vyloučit. Musí se však navázat na nějaký sorbent. Představit si to můžete jako vlak. Cholesterol do něho nastoupí a společně pak odjíždějí z těla ven. „Dobrým sorbentem, tedy látkou, která na sebe tyto kyseliny nebo cholesterol naváže, je zelenina. Takže často stačí jen zvýšit její příjem,“ říká s úsměvem Kašparovský. Zelenina je totiž zdrojem vlákniny a rostlinné podoby cholesterolu, které urychlují vylučování toho našeho.

Potraviny, které rozpouštějí cholesterol

Zdravé cévy vyžadují určitý životní styl. Tedy jíst vyváženou stravu, mít dostatek pohybu, nekouřit a nebýt obézní. Existují však potraviny, které nahromaděný plak v cévách čistí. Některé dodávají rozpustnou vlákninu, některé zase polynenasycené tuky, které přímo snižují LDL. Jiné obsahují rostlinné steroly a stanoly, které blokují tělu absorpci cholesterolu. Jaké to jsou?

Oves

Snadným prvním krokem, který může každý udělat, je dát si na snídani misku ovesných vloček. Poskytne vám 1 až 2 gramy rozpustné vlákniny. Přidáte-li do jídla také ovoce, máte ji hned o půl gramu více. Současné pokyny pro výživu doporučují přijímat 20 až 35 gramů vlákniny denně, přičemž nejméně 5 až 10 gramů pochází z její rozpustné verze.

Ječmen a jiná celá zrna

Stejně jako oves a ovesné otruby, ječmen a jiná celozrnná zrna mohou pomoci redukovat riziko srdečních onemocnění, a to hlavně prostřednictvím dodávané rozpustné vlákniny.

Fazole

Fazole jsou obzvláště bohaté na rozpustnou vlákninu. Trvá také nějakou dobu, než je tělo stráví, což znamená, že se budete cítit déle plní. Spolu s dalšími luštěninami jsou skvělou potravinou pro všechny, kteří se snaží zhubnout.

Ořechy

Celá řada studií ukazuje, že konzumace mandlí, vlašských ořechů, arašídů a jiných ořechů je skvělá pro naše srdíčko. Dávka 50 gramů ořechů může mírně snížit LDL řádově o 5 %.

Jablka, hrozny, jahody, citrusové plody

Tyto plody jsou bohaté na pektin, druh rozpustné vlákniny, který omezuje LDL.

Sója

Sójové boby, tofu, tempeh nebo sójové mléko. Konzumace těchto výrobků pomáhá snižovat hladinu LDL o 5 % až 6 %.

Mastné ryby

Jíte ryby alespoň dvakrát týdně? Zkuste si na večeři připravit lososa nebo pomazánku ze sardinek. Dodáte do těla omega-3 mastné kyseliny redukující triglyceridy v krvi a LDL.

Zázračná vegetariánská strava

Mnoho odborníků doporučuje lidem, kteří jsou obézní, trpí srdeční arytmií nebo mají kardiovaskulární problémy, jíst převážně vegetariánsky. Klíčové složky stravy jako jsou ovoce, zelenina, celozrnné výrobky namísto vysoce rafinovaných, luštěniny, ořechy a náhražky masa, mají být cestou ke snížení hladiny cholesterolu a jeho vyplavení. Navíc vegetariánská strava pomáhá tepnám, aby zůstaly pružné.

Zdroj: www.em.muni.cz, www.health.harvard.edu