Špatné stravování může mít za následek zhoršení paměti, nálady a dalších funkcí mozku. Často bývá také za vznikem demence, Alzheimerovy choroby a jiných degenerativních onemocnění mozku. Tyto negativní vlivy mají na svědomí především jednoduché cukry a tuky, které vedou k poškozování i dalších orgánů, než je pouze mozek. Zdraví máme jen jedno, a proto se raději vyvarujte konzumaci následujících potravin a nápojů.
Podívejte se na video, kterých 5 potravin byste neměli dlouhodobě jíst, abyste si nezapříčinili vznik nepříjemných nemocí:
Sycené sladké nápoje
Mezi nejhorší drinky pro náš mozek patří beze sporů slazené nápoje, jako jsou různé limonády, energetické nápoje, ovocné šťávy i nápoje určené pro sportovce. Obsažený kukuřičný sirup zvyšuje riziko vzniku nejen Alzheimerovy choroby, ale také obezity, cukrovky 2. typu a srdečních onemocnění. Sladké nápoje velmi často způsobují rovněž vysoký krevní tlak a cholesterol v krvi.
Nadměrná konzumace alkoholu
Alkohol je světově známý zabiják mozkových buněk, a přesto je mnohdy nedílnou součástí našich jídelníčků. Občasné doplnění pokrmů různými alkoholickými nápoji není na škodu. Negativní následky však nastávají při pravidelné až nadměrné konzumaci. Mozkové dysfunkce, zhoršení kognitivních funkcí a náhlé změny emocí se projevují společně s metabolickými poruchami.
Pravé máslo neměňte za margarín
Klasický margarín spousta lidí kupuje pro své jednoduché rozetření na pečivo. Má to ale jeden háček. Průmyslově vyráběné trans-tuky, které jsou v něm obsažené, mohou být velmi škodlivé pro cévy v mozku. Zároveň zhoršují paměť, snižují objem mozku a zvyšují riziko Alzheimerovy choroby. Nahraďte proto margarín pravým máslem nebo olivovým olejem.
Nezdravá umělá sladila
Pozor byste si měli dát také na umělá sladila, která se běžně používají jako náhrada cukru. Bohužel i takové potraviny, jako je aspartam, mají negativní vliv na zdraví mozku. Častým používáním může totiž dojít ke zvýšení zranitelnosti mozku vůči oxidačnímu stresu. Pokud chcete nahradit klasický cukr, sáhněte raději po stévii nebo ovoci, kde nehrozí žádné nebezpečí.
Negativní vliv smažených potravin
Důležité je také zmínit, že zdraví mozku neprospívá ani vysoce zpracované potraviny. Ty totiž mnohdy obsahují vysoké množství cukrů, přidaných tuků a soli, které vedou k rozvoji degenerativních chorob, snížení schopnosti se učit, zhoršení paměti a k poškození mozkové tkáně. Snažte se proto omezit konzumaci hranolek, sladkostí, chipsů a instantních nudlí, omáček a hotových jídel.
Související články
Zdroje: novinky.cz, ekucharka.cz, superionherbs.cz