Pro správný vývoj a dobrou kondici potřebuje mozek kyslík, dostatečný příjem tekutin, glukózu, ale také další nutriční látky. Ty se získávají z potravy. „Díky ovoci a zelenině obsahuje strava důležité vitamíny a antioxidanty (vitamín C, betakaroten, polyfenoly aj.), které pomáhají chránit mozek před škodlivými účinky volných radikálů. Ty vznikají při běžné látkové výměně, a pokud je ve stravě nedostatek antioxidantů, negativní působení volných radikálů se může významně projevovat,” vysvětluje nutriční terapeutka Mgr. Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy. Jaké potraviny naopak mozku škodí?

Potraviny, které škodí mozku

Některé potraviny negativně ovlivňují paměť, náladu a zvyšují riziko demence. Předpokládá se, že toto onemocnění postihne do roku 2030 více než 65 milionů lidí na celém světě. Co byste tedy měli z vašeho jídelníčku raději vyřadit?

1. Slazené nápoje

Vysoký příjem slazených nápojů může nejen za zvýšené riziko obezity, cukrovky 2. typu a srdečních onemocnění, má také negativní vliv na váš mozek. Může za to především vysoký podíl kukuřičného sirupu, který se skládá z 55 % fruktózy a 45 % glukózy. Studie na zvířatech prokázaly, že vysoký příjem fruktózy může vést k inzulínové rezistenci v mozku a také ke snížení mozkových funkcí, paměti, učení a tvorby mozkových neuronů.

2. Rafinované sacharidy

Tyto sacharidy zahrnují především bílou mouku a rafinovaný cukr. Mají vysoký glykemický index, což způsobuje prudký nárůst hladiny cukru v krvi a inzulinu. Výzkum z roku 2015 ukázal, že ke zhoršení paměti u dětí a dospělých stačí pouze jedno jídlo z vysokou glykemickou zátěží denně. Tento účinek na paměť může být způsoben zánětem hipokampu, což je část mozku, jež ovlivňuje některé aspekty paměti, stejně jako reakce na signály hladu a plnosti. Ohrožena je i starší generace. Studie z roku 2012 zjistila, že lidé, kteří konzumovali více než 58 % svých denních kalorií ve formě sacharidů, mají téměř dvojnásobné riziko mírného mentálního postižení a demence.

3. Tuky

„Tuky, které jsou pro mozek (a také srdce a cévy) škodlivé, jsou ty s obsahem transmastných kyselin (TFA) a tuky s převahou nasycených mastných kyselin (SFA), konzumované ve zvýšené míře. Z tohoto pohledu je nejrizikovější kokosový tuk, který obsahuje okolo 90 % nasycených mastných kyselin. Druhým rizikovým tukem je tuk palmojádrový se stejným obsahem nasycených mastných kyselin. Ten se přidává, často společně s tukem kokosovým, do potravinářských výrobků (zejména cukrářských a pekařských). Problematické tak jsou různé sušenky, croissanty, koblížky apod., zejména pokud jsou navíc s polevou či náplní,” vysvětluje prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Související články

4. Zpracované potraviny

Chipsy, sladkosti, instantní nudle, popcorn, omáčky nebo hotová jídla. To jsou průmyslově zpracované potraviny, jež se vyznačují vysokým obsahem kalorií a nízkým procentem živin. Jsou to přesně ta jídla, jež způsobují přibírání na váze. Studie na 243 lidech zjistila, že zvýšený tuk kolem orgánů souvisí s poškozením mozkové tkáně. Další výzkum zahrnující 18 080 lidí potvrdil, že strava s vysokým obsahem smažených jídel a zpracovaného masa je spojena s nižšími výsledky při učení.

5. Aspartam

Aspartan je umělé sladilo vyrobené z fenylalaninu, methanolu a kyseliny asparagové. Zjistilo se, že fenylalanin dokáže projít hematoencefalickou bariérou a může narušit produkci neurotransmiterů. Kromě toho je aspartam chemickým stresorem a může zvýšit zranitelnost mozku oxidativním stresem. Lidé, kteří konzumovali asi 25 mg na každý kilogram své hmotnosti, byli na konci osmitýdenní studie více podráždění, trpěli depresí a měli horší výsledky v mentálních testech.

6. Alkohol

Nadměrná konzumace alkoholu způsobuje snížení objemu mozku, metabolické změny a narušení neurotransmiterů, což jsou chemické látky, které mozek používá ke komunikaci. Alkoholici také trpí nedostatkem vitamínu B1, což může vést k těžkému poškození mozku, včetně ztráty paměti, poruch zraku, zmatenosti a nestability. Dalším dopadem nadměrného pití je narušení spánkového režimu, což může vést k chronické spánkové deprivaci.

Zdroj: www.healthline.com, www.novinky.cz