Zvýšený krevní tlak se řadí mezi civilizační choroby současné doby. V podstatě je odpovědí našeho organismu na fyzickou námahu a nadměrný stres. Pokud je zvýšený dlouhodobě, přetěžuje tepny a srdce a zvyšuje rizika vzniku srdečního infarktu. Procentuálně postihuje více mužů, ale nevyhýbá se ani ženám. Zkuste jeho snížení podpořit správně vybranými potravinami, které byste měli pravidelně zařadit do svého osobního menu.
Které to jsou? Podívejte se ve videu:
Dýňová semínka
Semínka z dýní obsahují významné látky, které značně ovlivňují snižování našeho krevního tlaku. Jsou totiž koncentrovaným zdrojem hořčíku, draslíku a argininu, což je aminokyselina potřebná k produkci oxidu dusnatého nezbytného pro regeneraci krevních cév a tedy i snížení tlaku. V dýňových semíncích je také značné množství omega 3 a omega 6 mastných kyselin, vitamíny A, B, C, E a K, sodík a vápník. Díky této kombinaci bude vaše srdce stále v dobré kondici a budete podporovat silný imunitní systém.
Citrusové plody
Výrazné účinky na snížení krevního tlaku mají také veškeré citrusové plody v podobě pomerančů citronu i grapefruitů. Tak jsou doslova nabité vitamíny, rostlinnými sloučeninami a minerály, které snižují rizikové faktory pro veškerá srdeční onemocnění včetně vysokého krevního tlaku. Ovoce můžete konzumovat i v podobě čerstvých šťáv.
Tučné ryby
Protože jsou mastné ryby vynikajícím zdrojem omega-3 tuků, je jejich pravidelná konzumace velmi přínosná pro zdraví srdce. Zdravé tuky značně napomáhají snížit hladinu krevního tlaku potlačováním zánětu. Zároveň výborně snižují hladinu látek zvaných oxylipiny, které nemají příznivý vliv na krevní cévy.
Maliny
Kromě toho, že vám budou maliny velmi nápomocné ke snižování vysokého tlaku, stejně tak jsou užitečné na odbourávání cholesterolu v krvi. Díky obsažené kyselině ellagové se jedná o silný antioxidant s protinádorovými vlastnostmi. Z minerálů je silně zastoupen zinek a vápník a nechybí anii značné množství vitaminu A, B a C.
Švýcarský mangold
Tato listová zelenina obsahuje velké množství draslíku a hořčíku, které regulují krevní tlak. Zhruba ze 150 gramů získá váš organismus až 30 % denní potřeby těchto důležitých živin. Mangold je doslova nabitý vitaminy A, B, C, E a vyskytují se v něm také omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Významně jsou zastoupené také železo, vápník, fosfor, sodík, zinek, měď a mangan. Mangold také obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, vlákniny, flavonoidy rutin a kvercetin.
Fazole a čočka
Tyto luštěniny pomáhají regulovat krevní tlak díky vysokému obsahu vlákniny, hořčíku a draslíku. Podílí se na tom také zastoupené nukleové kyseliny a bílkoviny. Fazole jsou také významným zdrojem důležitého vápníku, železa, vitaminu C a vitamínů skupiny B.
Jahody
Pokud vás trápí vysoký tlak, dopřávejte si každodenně čerstvé šťavnaté jahody. Pomohou vám i s vysokým cholesterolem, zbaví vás zbytečné nervozity a nadměrné únavy. Jsou přímo napěchované vitaminem C a mnoha důležitými minerálními látkami. A vzhledem k tomu, že jsou z 90 % tvořeny vodou, osvěží vás v letních vedrech a nepřiberete ani deko.
Související články
Zdroje: www.fitnessgym.cz, www.tlakomery.cz, www.primulus.cz