Potraviny pomáhající k zahuštění krve musejí pravidelně konzumovat hlavně lidé trpící hemofilií, což je dědičná choroba, při které strážlivé faktory v krvi chybí. Kromě silnějšího krvácení při úrazech hemofilikům hrozí spontánní krvácení vnitřní, například do kloubů, svalů či trávicího traktu.

Zásadním pomocníkem při léčbě nedostatečné srážlivosti krve je vitamín K, který v těle podporuje tvorbu protrombinu, jenž se přímo podílí na zastavení krvácení. Hojné množství vitamínu K najdeme v listové zelenině, jako je špenát, kapusta, rukola, polníček a hlávkový salát, stejně jako v zelí, zelené petrželce a brokolici.

Vitamín K tělu dodají také luštěniny, červené maso, játra a vaječný žloutek.

Při hojení ran dále hraje velkou roli vitamín C, který potřebujeme mimo jiné pro tvorbu kolagenu. Tato látka zpevňuje kůži a zvyšuje její odolnost proti poranění. Vitamín C se nachází jak ve výše zmíněných druzích zeleniny, tak v čerstvém ovoci. Obzvláště vysoké dávky poskytují ostružiny a jiné bobulovité plody, jahody, maliny, kiwi a ananas.

Pro srážení krve je důležité konzumovat také potraviny s vyšším obsahem vápníku. Patří sem hlavně mléčné výrobky, ale také mořské ryby, ořechy a mandle a v neposlední řadě také listová a brukvovitá zelenina.

(Zdroj: www.hemofilie.cz/novinky/pri-hemofilii-nepodcenujte-stravovani-49385)

Pokud hemofilií netrpíme a svůj jídelníček poskládáme z ovoce, zeleniny, libového masa, obilovin, luštěnin a zdravých tuků, přičemž budeme pít dostatečné množství tekutin, nemělo by se stát, že se krev bude srážet nedostatečně nebo že bude příliš hustá. Rozmanitá skladba vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek si to už sama v organismu rozumně zařídí.

Jestliže jste ale prodělali trombózu nebo cévní mozkovou příhodu, lékař vám zřejmě předepsal léky proti srážení krve a nejspíš vám k tomu doporučil omezit příjem potravin obsahujících vitamín K, který by účinky léků narušoval. V takovém případě raději konzultujte svůj konkrétní jídelníček s ním a nikoli s internetem.

(Zdroj: www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/leky-na-redeni-krve-jake-potraviny-a-leky-nesmite-jist-274.html)