Slyšíme to dnes a denně ze všech stran, naše strava obsahuje příliš mnoho soli. Sodík se v maličké míře vyskytuje i v ovoci a zelenině a pro lidský organismus je stejně důležitý jako jiné přírodní látky, ke zdravému životu nám ho však denně stačí jen půl gramu, což odpovídá zhruba 1,25 g soli. Lékaři a výživoví poradci jsou nicméně tolerantní a jako doporučenou denní dávku většinou uvádějí 2 g soli, Světová zdravotnická organizace považuje za horní snesitelnou hranici až 5 g. Veškerá sůl zkonzumovaná nad tímto maximem však může vést ke zdravotním komplikacím - v první řadě k vysokému krevnímu tlaku.

Zdaleka se přitom nepočítá jen sůl, kterou nabíráme ze slánky při vaření. Sůl se skrývá v pečivu, v uzeninách, tvrdých sýrech, instantních polévkách, bujónech, ve slaných tyčinkách a chipsech i třeba v olivách ve slaném nálevu a v sušených rajčatech. Solí nešetří ani výrobci konzerv, nakládané zeleniny a dochucovadel, jako jsou kečupy, marinády, směsi koření a různé omáčky ke grilování.

A nyní přichází šok: pokud si dáte ke svačině dva rohlíky se salámem typu Poličan či uherák, maximálních 5 g soli jste už pro ten den vyčerpali. Podobným množstvím soli vás obdaří také anglická snídaně v podobě klobásky, toastu, osoleného volského oka a porce fazolí z konzervy. Jestliže si k televizi připravíte jako zdravější náhradu bramborových lupínků sýrovou mísu s olivami, možná do sebe dostanete stejnou nálož soli, jako byste pojídali ty lupínky. Vidíme tedy, že 5 g soli za den sníme jako nic.

(Zdroj: https://www.stobklub.cz/clanek/jak-vycerpat-denni-prijem-soli/)

Krevní tlak zvyšuje také konzumace alkoholu a kofeinu, který je obsažený nejen v kávě, ale také v černém čaji a energetických nápojích.

Co když mám tlak nízký?

Nízký krevní tlak způsobuje nedostatečné prokrvení orgánů a může vést k pocitu slabosti, k mžitkám před očima, závratím a mdlobám. Trápí-li vás tyto potíže, rozhodně byste je neměli léčit klobásami a panáky něčeho ostrého. Alkohol, a dokonce i káva, mívají jen krátkodobý efekt, po jehož vypršení tlak opět prudce klesne.

Lidé s nízkým tlakem by se raději měli zaměřit na dostatečný pitný režim a příjem jídla pětkrát denně (vynechání snídaně nebo hladovka často předcházejí poklesu tlaku a omdlévání). K rozproudění krve v žilách pomůže také pohyb na čerstvém vzduchu a otužování. Jestliže ve vaší stravě chybí sodík, dopřejte si ho ve formě sýrů, slaných buráků nebo výše zmíněných oliv. Jinými slovy, ze seznamu potravin zvyšujících tlak si vybírejte ty zdravější.

(Zdroj: https://www.vitalia.cz/katalog/nemoci/nizky-krevni-tlak/)