Mozek funguje jako řídící centrum našeho těla, a proto spadá mezi nejdůležitější orgány. Odvděčit se mozku za jeho výkony můžete podle vědců správným výběrem potravin, které obsahují především antioxidanty, zdravé tuky, vitaminy a minerály. Tyto látky dodají energii, a ještě ho ochrání před chorobami. Špatným jídelníčkem můžete negativně ovlivnit svoji paměť, kognitivní funkce, výkony i celkové prožívání života.

Nejvíce prospěšné maso

Pro zdraví a výkonnost mozku jsou nejdůležitější potravinou tučné ryby. Mozek obsahuje asi 60 % tuku a zhruba polovinu tvoří omega-3 mastné kyseliny. Tyto látky pak najdete především v lososu, sardinkách, makrele či tuňáku. Jejich konzumací zvýšíte aktivitu mozku, podpoříte tvorbu nervových buněk, které jsou velmi důležité pro koncentraci a paměť. Ryby rovněž slouží jako prevence proti mentální degradaci a rozvoji Alzheimerovy choroby.

Vlašské a jiné ořechy

Konzumace ořechů je prospěšná nejen pro zdraví našeho mozku, ale také pro srdce. Obsahují mnoho nutrientů, zejména zdravých tuků, vitaminů, minerálů a antioxidantů. Vyskytuje se v nich vitamin E, který chrání buňky před oxidačním poškozením a volnými radikály. V ořechách najdete rovněž mnoho alkalických substancí, které mají vliv na naši náladu.

Povzbuzení inteligence

Další ideální potravinou pro náš mozek jsou vejce. Obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, hlavně vitamin B, kyselinu listovou a cholin, který pomáhá regulovat náladu, posiluje paměť a chrání před mozkovou mrtvicí.

Semínka proti depresím

Mezi nejprospěšnější semínka patří dýňová a slunečnicová. Dýňová semínka obsahují silné antioxidanty a důležité minerální látky, jako je hořčík, železo, zinek a měď. Konzumací těchto semínek podpoříte nervový systém a zajistíte si prevenci před vznikem Alzheimerovy nebo Parkinsonovy choroby. Slunečnicová semínka jsou naopak skvělým zdrojem bílkovin, tuků a vitaminu E. Aminokyselina tryptofan dokáže uvolnit napětí, ovlivní náladu i mentální pohodu.

Olivový či slunečnicový olej

Oba oleje jsou velmi prospěšné pro váš mozek, jelikož obsahují polyfenoly a mastnou kyselinu omega-6. Zlepší vám koncentraci, paměť a popere se i s poklesem kognitivních funkcí souvisejících se stářím.

Borůvky

Borůvky jsou skvělým zdrojem antokyanů, což je skupina rostlinných sloučenin. Díky tomu mají protizánětlivé a antioxidační účinky. Bojují proti oxidačnímu stresu, zánětům a stavům, které mohou přispívat ke stárnutí mozku či neurodegenerativním onemocněním. Borůvky rovněž podporují regeneraci mozkových buněk.

Dostatek příjmu vitaminu C

Tento vitamin naleznete hlavně v citrusech, ale také v šípcích, rakytníku a některé zelenině. Vitamin C zvyšuje mozkovou aktivitu a chrání mozkové buňky před poškozením. Nedostatek vitaminu C vyvolává apatii a psychickou vyčerpanost.

Sladké pokušení

Nyní uděláme radost i těm, kteří milují čokoládu. Tmavá čokoláda a kakao jsou bohaté na flavanoidy, antioxidanty a kofein, které jsou pro vás velmi prospěšnými látkami. Zlepší vám koncentraci, paměť a zpomalí pokles kognitivních funkcí či mentální vitality související s věkem. Pomáhá rovněž při léčbě depresí a zlepšení nálady. Aby čokoláda byla pro vás užitečná, musí obsahovat více než 70 % kakaa.

Ovoce je dobrým spojencem

Různé druhy ovoce působí trochu odlišně. Ananas dodává serotonin, což je velmi důležitá substance pro pocit bolesti, spánku a emocí. Banán obsahuje vitamin B6, čímž je skvělou potravinou pro zbavení deprese. Pokud tohoto vitaminu budete mít nedostatek, může vyvolat až poruchy paměti. Jablko dokáže uklidnit a pomoct soustřeďovat myšlenky díky kyselině askorbové, která je důležitá pro vstřebávání železa. Hroznové víno je bohaté na vitamin B12, který povzbuzuje myšlení a schopnost učení.

Koření zvané kurkuma

Toto koření se stává čím dál populárnější. Jeho hlavní složkou je kurkumin, což je silná antioxidační a protizánětlivá látka. Prospívá paměti, zmírňuje deprese a pomáhá růstu nových mozkových buněk.

Zdroje: Kniha 5555 Rad, kulturistika.com, brainmarket.cz