Říká se, že jídlo může tělu prospět, ale i ublížit. Proto byste měli svůj jídelníček pečlivě hlídat. Nezdravá strava složená z polotovarů, pochutin, trvanlivých lahůdek, sušenek či chipsů dokáže zamávat nejenom s vaší váhou, ale i cévami.

Průmyslově upravované jídlo totiž obsahuje velké množství trans tuků, které zvyšují hladinu „špatného“ LDL cholesterolu, který se ukládá v cévách a zamezuje jejich průchodnost. Pokud se tyto „krevní kanály“ ucpou, mohou znamenat riziko nemocí.

Od špatného prokrvování nohou, infarktu, až po mozkovou příhodu. Chcete se tomuto nebezpečí vyhnout? Podle odborníků „přepnout“ na zdravý životní styl a zahrnout do jídelníčku potraviny, které čistí cévy. A o co konkrétně se jedná?

Autor videa ProCare vám prozradí, jak můžete snížit hladinu cholesterolu. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Luštěniny

Jsou syté a poměrně levné. Když už se budete rozhodovat, po které plodině sáhnete, určitě volte fazoli! Vědci zkoumali skupinu lidí, kteří každý den jedli hrnek fazolí. A výsledek? Jejich hladina „špatného cholesterolu“ se výrazně snížila. Tím pádem riziko zanesení cév bylo o poznání menší.

Avokádo

Tato „tropická hruška“ má v našich krajích stále větší oblibu. A není divu. Obsahuje hodně mononasycených tuků a vlákniny, které snižují riziko aterosklerózy, tedy zanášení cév. Použijte ho místo másla nebo si z něj připravte pomazánku (výborné je v kombinaci s vejci).

Pokud máte rádi smoothie, rozmixujte 1 avokádo s trochou vody, mraženými malinami, jahodami nebo borůvkami. Pokud chcete, můžete nápoj dosladit medem.

Ořechy

Máte v rodině cévní obtíže? Pak chroupejte ořechy. Vědci zjistili, že snižují hladinu LDL cholesterolu. Výborné jsou například mandle, arašídy, pistácie, vlašské nebo kešu ořechy. Můžete si je dopřát jako svačinku nebo coby posypku do koláčů či ovesných kaší.

Tučné ryby

Není ryba jako ryba! Na vašem talíři by se měly objevovat zejména tučnější ryby jako je třeba losos či makrela. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, které snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění jako je třeba hypertenze (vysoký tlak, arytmie, srdeční zástava). Výhodou ryb je rychlá příprava. Stačí je opéct na pánvi a servírovat se salátem. Lepší letní jídlo byste těžko hledali!

Ovesné vločky

Je jedno, jestli si je dopřejte ráno s jogurtem nebo coby součást celozrnného pečiva. Tato plodina je doslova „napumpovaná“ vlákninou, která zabraňuje ucpávání cév. Navíc funguje i jako podpora trávení a hubnutí. Denně byste si tak měli dopřát 50 - 70 gramů ovesných vloček. Nezapomeňte je ale vždycky namočit do nějaké tekutiny (vody či mléka), aby byly lépe stravitelnější.

Ovoce a bobule

Honí vás mlsná? Dejte si ovoce! Vědecká studie z roku 2012 potvrdila, že plody obsahující pektin a rozpustnou vlákninu snižují hladinu „špatného cholesterolu“ až o 10 %. Proto denně chroupejte hroznové víno, citrusové plody, jablka či jahody!

Hořká čokoláda

Někdo jí miluje, jiný nenávidí. Pravdou ale je, že hořká čokoláda má více výhod, než by se mohlo zdát. Je bohatá na látky, které snižují krevní tlak a brání usazování cholesterolu v cévách. Jedinou vadou čokolády je, že obsahuje hodně cukru. Proto raději vsaďte na kakaovou pochoutku s větším podílem kakaa (od 75 % a více).

Česnek

Je jedno, jestli ho dáte do omáčky, polévky, pomazánky nebo jen na topinky… Tato aromatická bomba dokáže udělat ve vašich cévách pořádek. Podle vědecké analýzy z roku 2011 česnek snižuje hladinu špatného cholesterolu a tím pádem chrání vaše tělo před případnými nemocemi.

Saláty

Říká se, že modrá je dobrá. V případě cév ale vsadte na tmavě zelenou. Zejména co se týče listové zeleniny. Třeba taková kapusta, špenát nebo mangold obsahují látku lutein (a další karotenoidy), které snižují rizika cévních a srdečních chorob. Volte proto salát jako přílohu k pokrmům a budete mít vystaráno!

Zelený čaj

Je zdrojem energie a osvěžení. A nejen to… Podle vědců obsahuje katechiny, které snižují cholesterol v těle a zabraňují různým zánětům. Zelený čaj můžete pít nejen horký, ale i studený. S plátkem citrónu je pro teplé letní dny jako dělaný.

Související články

Zdroje: www.prozeny.cz, www.puravia.cz