Abyste zhubli, je potřeba, abyste byli v kalorickém deficitu. To znamená menší porce jídla s nízkým obsahem kalorií. Máte strach, že dostanete hlad a sen o vysněné postavě se hned rozplyne? Pak se bát nemusíte, když budete jíst těchto deset potravin. Nejenže se skvěle hodí do vaše detoxikačního jídelníčku, ale zároveň jsou velmi zdravé.

Cuketa je jasná volba

Cuketa by měla být první volbou v sestavování zdravého jídelníčku. 100 g cukety obsahuje pouhých 18 kalorií, spoustu vlákniny a vitaminů. Její využití je velmi pestré, jelikož si ji můžete udělat na všechny způsoby. Určitě se nebojte cuketu vyzkoušet. Jistě si najdete variaci, která vám zachutná.

Podzim plný dýní

Nyní je skvělé období pro zakoupení dýně, která je mimo jiné také vhodnou potravinou pro hubnutí. Především Hokkaidó obsahuje mnoho prospěšných látek, minerálů a vitaminů, zejména vitaminy A, B, C, vápník, hořčík, draslík, betakaroten a fosfor. Výhodou tohoto druhu je také to, že při vaření ji nemusíte loupat. Hodí se jak nasladko, tak naslano. 100 g dýně obsahuje 44 - 71 kalorií.

Koukněte se rovněž na video, kde se dozvíte více o podzimním detoxu a zdravém jídelníčku:

Zdroj: Youtube

Kuřecí prsa, ale bez kůže

Kuřecí maso je dietní, ale zapomeňte na kůžičku. Ta obsahuje nejvíce tuků, a proto ji raději odstraňte. Kuřecí prsa jsou skvělým zdrojem bílkovin, které jsou potřebné při tvorbě svalové hmoty. Obsahuje rovněž selen, který chrání buňky před poškozením volnými radikály. 100 g kuřecích prsou obsahuje pouhých 110 kalorií.

Borůvky vhodné na svačinu

Tyto bobule jsou výborným zdrojem antioxidantů. Najdete v nich vitamin B, C, draslík, železo, hořčík a další minerální látky. Vzhledem k hubnutí mají velké množství vlákniny a na 100 g borůvek pouze 43 kalorií. Dokonce vám při cvičení pomohou tělo zregenerovat.

Rajčata v jakékoliv formě

Další skvělou volbou při redukční dietě jsou rajčata, pro tělo velmi důležitá. Obsahují mnoho minerálních a výživných látek, převážně vitamin C, E, draslík či antioxidant lykopen. Sáhnout můžete i po kečupu, ale musí být stoprocentně přírodní, ve kterém nenajdete škrob, barviva či jinou chemii. 100 g rajčat obsahuje pouze 18 kalorií, čímž se dostává na stejnou úroveň jako je cuketa.

Salátová zelenina

Veškerá salátová zelenina je nízkokalorická. Při spotřebě však musíte myslet na to, že přísady, jako je dressing a olej, mění kalorickou hodnotu jídla a nejsou tak pro dietu vhodné. 100 g hlávkového salátu obsahuje 17 kalorií, rukoly 24, čínského salátu 29 a řapíkatého celeru 37.

Brokolice, důležitá zelenina

Mnozí brokolici zrovna moc nemusí, ale pro tělo je velmi prospěšná. Pokud totiž budete svůj jídelníček redukovat, omezíte tak velké množství minerálů, které tělo potřebuje. Proto se brokolice při dietách doporučuje, jelikož všechny potřebné látky obsahuje. 100 g brokolice obsahuje jen 38 kalorií.

Nevyhýbejte se rybám

Ryby jsou skvělou potravinou s malým množstvím kalorií. Ve způsobech zpracovaní zapomeňte na smažení a raději sáhněte po troubě. Při volbě rybí konzervy závisí na tom, zda je ryba naložená ve slunečnicovém oleji, anebo ve vlastní šťávě. Olej tvoří nadbytečné kalorie, které mohou posunout kalorickou hodnotu až o 50 kalorií, přičemž 100 g tresky obsahuje jen 84 kalorií a tuňáku 97.

Znáte těstoviny Shirataki?

Tyto těstoviny patří mezi tradiční japonské pokrmy, které nahrazují rýži a normální těstoviny. Jsou skvělým spojencem pro hubnutí, jelikož ve 100 g těchto těstovin naleznete pouhých 6 kalorií. Dokážou zasytit a můžeme o nich vlastně i říct, že jsou téměř nekalorické.

Houbařská sezona probíhá

Podzimní období je rovněž velmi oblíbeným časem pro houbaře. Ten, kdo si jedlé houby nasbírá, má zaručenou zdravou večeři s nízkým obsahem kalorií. 100 g žampionů obsahuje 26 kalorií, hříbků 35 a hlívy 37. Nenajdete v nich ani nadbytečný sodík či tuk.

Zdroje: idnes.cz, fitnessrevolution.cz, aktin.cz