Zdroje: www.rehabilitace.info, www.womanandstyle.cz, www.budejovice.rozhlas.cz

Některé potraviny pomáhají hubnutí

Nikdy nezapomínejte na pestrý jídelníček. Výroční zpráva z roku 2020 se zaměřila na výživu a dietní doporučení. V ní tým expertů z různých koutů světa sestavil žebříček výživových strategií, který vydal prestižní časopis US News and World Report´s. Nejvyšší ocenění získala středomořská strava.

Potraviny, které usnadňují hubnutí, jsou různého složení a také jinak tělo ovlivňují. Některé pomáhají tělu spalovat tuky, jiné jsou přínosné tím, že redukují chutě na sladké a ustalují hladiny cukrů v krvi, harmonizují zažívání a očišťují trávicí sytému. Důležitý je i pocit sytosti, dostatek vitamínu a minerálů i nastartování metabolismu. Tomu všemu středomořská strava vyhovuje nejlépe.

Vejce podpoří hubnutí, ale kolik jich sníst denně?

Vejce zasytí. I když obsahují cholesterol, tak víme, že ve zdravém těle (a navíc pokud sportujete) se hladina cholesterolu dokáže redukovat sama. Další věcí je množství a jak často si vejce dopřejete. Jedno vejce denně nepředstavuje žádný problém, tři už jsou moc.

Mezi potraviny vhodné k hubnutí patří i ovoce

Jablka jsou sice sladká v porovnání s mnoha potravinami, zasytí a pročišťují nejen zuby a dutinu ústní, ale také zažívací trakt. Rozhodně je lze doporučit, ovšem také jen v omezeném množství. Vyhněte se jednotvárným dietám!
Grep a grepová šťáva jsou nejvyzdvihovanějšími pomocníky hubnutí. Vlivem grepu se zabývaly i četné studie. Jednou z nich je studie Dr. Kena Fujioky, která proběhla na klinice Scripps v Nutrition and Metabolic Research Center. Ne, grep skutečně nerozpouští tuk, jak vám mohou tvrdit slogany propagující “grepovou dietu”, nicméně grep významně pomáhá hubnutí a patří k potravinám, které byste měli zařadit do jídelníčku, ať už hubnete nebo ne.
Studie Dr. Fujioky uvádí, že členové skupiny konzumující grepovou šťávu třikrát denně před jídlem zhubli za 12 týdnů o 6 kg více než druhá skupina. Rozhodně však neplatí, že můžete jíst cokoli a pít k tomu jen grepovou šťávu.

Dochuťe si potraviny kořením

Skořice pomáhá udržovat normální hladinu cukrů. Díky skořici vás bude méně “honit mlsná” a celkově potlačí i pocit hladu. Skořici můžete použít do jídel, do kávy, ale také jako čaj. Je velmi chutná a voňavá i bez sladidel.
Černý pepř nebo chilli, ale také zázvor i další pikantní koření pomáhají urychlit metabolismus a snižují chuť k jídlu. Pikantní jídla byste rozhodně neměli jíst denně a ani velké množství není nijak zdravé. Nučtese používat pikantí koření s mírou.

Zelený čaj pomáhá s hubnutím

Také zelený čaj se pije pro potlačení chutí i hladu a funguje docela dobře. Navíc je to také životabudič a částečně dokáže nahradit i kávu. Jestli vám nechutná, zkuste zelený jasmínový čaj nebo zelený čaj v jiných exotických kombinacích. Nelouhujte ho příliš dlouho a nepoužívejte ani velmi vřelou vodu k jeho zalití.

Ořechy patří k potravinám na hubnutí

Mandle a obecně všechny ořechy jsou rozhodně vhodnou součástí diety. I malé množství zasytí a vaše tělo díky nim získá potřebné Omega-3 mastné kyseliny, které v naší dietě často chybí.