Máte-li nadváhu, nedá se očekávat, že to v obličeji nebude znát. Na druhou stranu, docela brzy se v něm projeví shozená kila – většinou už ztráta jednoho až tří kilogramů.

Štíhlost obličeje sice někdy se štíhlou postavou nesouvisí a může se stát, že i když máte krásné a vysportované tělo, obličej je stále jako u barokního andílka. Patří k tomu nateklé tváře, dvojitá brada a celkově odulý dojem.

Zeštíhlet ve tváři ovšem není jen otázkou váhového úbytku, i když tuk se samozřejmě usazuje i v partiích obličeje a krku. Důvodem mohou být otoky a špatné odvádění vody z těla.

Změňte jídelníček

Zadržování vody má na svědomí nevhodný jídelníček, zpomalený metabolismus a zanesený lymfatický systém. „K problémům s přetíženou lymfou vede těžká strava s vysokým podílem tuků a cukrů a průmyslově zpracované či jinak chemicky ošetřené potraviny. Nadváha není tvořena pouze přebytečným tukem, ale někdy dokonce podstatnější část tvoří přebytečná, zadržovaná tekutina, která je ve skutečnosti takzvaným skrytým lymfedémem,“ vysvětluje Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně.

Obohaťte jídelníček o vlákninu, přírodní antioxidanty obsažené v ovoci a zelenině a vybrané bylinky, jako jsou zelený ječmen, spirulina (sinice, která obsahuje velké množství bílkovin, vitamínů, minerálů a prospěšných fytochemikálií) či čerstvý koriandr. Kofein v kávě a čaji nahraďte raději zeleným čajem.

Hubnutí v obličeji podporuje rovněž vápník, který vám pomůže doplnit tvaroh, vejce nebo sardinky.

Zvyšte také příjem minerálů a vápníku a vyhněte se rychlým cukrům, nezdravým tukům a přejídání, ale také nadbytku soli. Právě sůl je jednou z nejčastějších příčin zadržování vody v těle. Naopak zařaďte do svého jídelníčku potraviny bohaté na draslík, který snižuje hladinu sodíku v těle, jako jsou rajčata, avokádo, ořechy a některé druhy ryb, například treska a tuňák. Z bylinek zkuste slabý březový nebo kopřivový čaj. Výborné jsou i banány, švestky, meruňky, vlašské ořechy, zázvor, cuketa, kokos, řepa nebo citron.

Vaším nepřítelem jsou i sója, kukuřice, lepek a mléčné výrobky. „Nevhodné jsou především doslazované jogurty a jiné mléčné výrobky, které v sobě skrývají spoustu jednoduchých skrytých cukrů, a jsou tedy strašákem pro osoby, které se snaží zhubnout. Tuk se ukládá totiž nejen na problematických partiích, jako jsou boky, stehna a bříško, ale i na tvářích.

Pijte dost, ale ne všechno

Rozhodně ale neomezujte pitný režim, naopak pijte hodně, ale většinou vodu nebo čerstvé ovocné a zeleninové šťávy. Vyvarujte se slazených nápojů, konzervovaných džusů, alkoholu, perlivých limonád a kofeinových nápojů. Výborně funguje i obyčejná voda z kohoutku s citronovou šťávou, mátou nebo bylinkami.

Zaměřte se nejen na to, co pijete, ale i na frekvenci. Pijte pravidelně, nárazové pití většího množství vody otoky spíš přiživí. Kávu se snažte omezit na minimum.

Cvičte obličejové cviky

Existují dokonce i jednoduché cviky. Základní a rychlá masáž obličeje hubnutí také napomůže. Jako bonus bude i vaše kůže napnutá a prozářená. Masáže provádějte s pleťovým olejem. Za kůži ale nikdy netahejte, ani ji násilím netřete. Vezměte si na pomoc pleťový olej, olivový nebo kokosový, a krouživými pohyby proti směru gravitace, zespodu nahoru, olej vtírejte do tváře. Kromě prstů můžete zapojit i minerální kameny (kámen gua-sha) nebo jadeitový masážní váleček.

Obličejová gymnastika

Opičí řev: Otevřete zeširoka ústa, vyplázněte jazyk a zkuste napodobit opičí zvuky.

Kroužek: Zeširoka otevřete ústa a vytvarujte je do kruhu. Vydržte pět vteřin, uvolněte.

Široký úsměv: Roztáhněte koutky do co nejširšího úsměvu, pět vteřin vydržte, pak povolte.

Školáček: S přehnanou artikulací vyslovujte samohlásky a, e, i, o, u.

Stahování: Vyslovujte za sebou střídavě písmena x a o.

Bagrování: Předsouvejte spodní čelist co nejvíce dopředu a zase zpět.

Kapřík: Vcucněte tváře a vydržte alespoň pět vteřin.

Vyplachování: Nafoukněte tváře, ústa nechte zavřená a pohybujte po dobu pěti vteřin vzduchem ze strany na stranu, poté uvolněte.

Hodně spěte

Kromě pitného režimu, upravené stravy a cviků pomáhá ke štíhlejšímu obličeji i dostatečný spánkový režim. Regenerace během spánku nás udržuje nejen zdravé, pomáhá také udržovat i náš vzhled. Dlouhodobý nedostatek spánku se na obličeji dřív nebo později projeví.

Zdroje: www.prozeny.cz, www.zeny.cz