Právě naopak. Nepříjemné projevy zavodněného organismu často trápí jedince, kteří nedodržují dostatečně pitný režim. Tělo je tak nucené ukládat si vodu do zásoby. Prvním krokem by měl být tedy pravidelný pitný režim – tedy popíjení menšího množství vody během dne. Vyhnout byste se měli sladkým limonádám nebo minerálkám.

Zavodnění souvisí s nerovnováhou hospodaření s minerály v těle. Často tělu chybí draslík, hořčík, vitamín B6 nebo vápník. V nadbytku je naopak sodík, tedy sůl. První pomoc by tedy měla být v dodání chybějících minerálů a omezení soli. Především omezte potraviny jako polotovary, uzeniny, slané pochutiny nebo smažená jídla. Zadržování vody však může být také příznakem vážného zdravotního stavu, jako je onemocnění ledvin nebo srdeční selhání. Pokud dochází k náhlému nebo silnému zadržování vody, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Jaké potraviny konzumovat?

Především ty, které dodají chybějící minerály a jsou močopudné:

  • Z ovoce to mohou být meruňky a banány jako zdroj draslíku. Černý rybíz a borůvky jako skvělé zdroje vitamínu C a vápníku, Mají navíc protizánětlivé účinky. Meloun zase působí močopudně.
  • Ze zeleniny se zaměřte na kořenovou zeleninu, která je také bohatým zdrojem minerálů a působí močopudně. Nejvýznamnější z nich je petržel, kterou můžete konzumovat celou. Nať přidejte do salátů nebo polévek, z kořene jsou skvělé hranolky, kaše s bramborem nebo jako dušená příloha k masu.
  • Skvělým zdrojem draslíku a vápníku jsou salátové okurky. Navíc obsahují spoustu vody a jsou nízkokalorické. Můžete je zařadit do svého redukčního jídelníčku a konzumovat je denně. Příznivě působí také na činnost jater, žlučníku a díky vysokému obsahu vlákniny i na střeva.
  • Salát z červené řepy s kozím sýrem a rukolou není jen luxusní večeří, ale především zdravou bombou. Červená řepa totiž pomáhá vylučovat sůl z těla a rukola je bohatá na obsah betakarotenu a vitamínu C.
  • Pokud si v neděli pravidelně připravujete kuře s rýží, nahraďte bílou rýží natural. Tato přírodní rýže obsahuje slupky, které jsou bohaté na draslík, vlákninu, minerály a vitamíny.

Jak již bylo zmíněno, pravidelný pitný režim je při odvodňování základ. Bylinkové čaje jsou skvělou alternativou k čisté vodě.

  • Kopřivový, pampeliškový a přesličkový čaj: Všechny tyto byliny mají močopudné účinky, podporují činnost ledvin a obsahují hodně draslíku. Denně byste měli vypít 2 šálky jednoho z těchto bylinkových čajů.

Zdroje: www.dama.cz www.denik.cz