Vysoký cholesterol řeší v naší republice okolo 30 % jedinců a toto číslo bohužel neustále stoupá. Zpravidla je důvodem nezdravý životní styl, často doprovázený stresem, nedostatkem pohybu a nevhodným a nevyváženým jídelníčkem.

Vysoký cholesterol může vést k závažným zdravotním komplikacím, proto je vhodné si jeho hodnoty hlídat. Jednou z možností je konzumace potravin, které přirozeně snižují hladinu LDL (špatného) cholesterolu a zvyšují hladinu HDL (dobrého) cholesterolu. O které se konkrétně jedná?

Chcete znát zajímavé tipy na snížení hladiny nezdravého cholesterolu? Podívejte na toto YouTube video na kanálu TODAY:

Zdroj: Youtube

Názor lékařky

Mnoho jídel obsahuje nasycené a nenasycené tuky, které mají obrovský vliv na hladinu vašeho cholesterolu,” uvádí lékařka Kathryn Basfordová pro server Express.

Dodává, že v případě konzumace velkého množství nezdravých tuků ze zpracovaných potravin jako jsou uzeniny, máslo nebo sušenky, není divu, že se hladina cholesterolu zvýší, což velice často vyústí v následné ucpání tepen. Proto dejte raději přednost potravinám s opačným účinkem. Které potraviny byste tedy měli mít pravidelně ve svém menu?

Ovesné vločky

Naprosto ideální potravinou jsou ovesné vločky. Obsahují velké množství rozpustné vlákniny, která pomáhá snižovat vstřebávání cholesterolu do krevního řečiště. Jsou bohaté i na beta-glukan, který váže cholesterol v trávicím traktu a snižovat tak jeho vstřebávání do krve. Nejlepší je vločky hned po ránu snídat.

Lněné semínko

Lněná semínka jsou skvělým zdrojem rozpustné slizovité vlákniny, která snižuje hladinu LDL a vyrovnává hladinu cukru v krvi. Napomáhá tak pocitu delšího nasycení. Zároveň obsahují značné množství omega-3 kyselin, které účinně snižují hladinu LDL (špatného cholesterolu) a mají protizánětlivé účinky. Pravidelná konzumace lněných semínek je výbornou prevencí infarktu a mrtvice.

Vlašské ořechy

Stejně tak si dopřávejte pravidelně malou hrstku vlašských ořechů. Jsou plné antioxidantů a zdravých tuků, zejména omega-3 mastných kyselin a chrání zdraví srdce a cév.

Ryby a omega-3 mastné kyseliny

Určitě se nezdráhejte ani tučným rybám jako je losos, makrela a sardinky. Kromě velkého podílu omega-3 mastných kyselin obsahují také bílkoviny a vitamin D, které jsou nepostradatelné pro naše celkové zdraví. Lékaři a odborníci na stravování doporučují jíst ryby alespoň dvakrát týdně.

Olivový olej

Snížit LDL cholesterol a chránit vaše srdce umí i kvalitní olivový olej. Obsahuje mononenasycené mastné kyseliny a polyfenoly, které chrání cévy před ucpáním a poškozením. Klidně si pravidelně dávejte hned po ránu na lačno 1 polévkovou lžíci této zdravé dobroty.

Voda s citrónem

Bojovníkem proti vysokému cholesterolu je i citrón. Jedná se o zdroj rozpustné vlákniny, která funguje jako houba a absorbuje v trávicím traktu vodu a tvoří viskózní hmotu, která zachycuje špatný cholesterol.

Související články

Zdroje: www.health.harvard.edu, www.express.co.uk, www.brainmarket.cz