Každá žena touží po zdravých kvalitních vlasech. Ty potřebují nejen kvalitní péči a šetrný přístup, ale i dávku vitamínů, minerálů a důležitých stavebních látek. Proto jezte pravidelně potraviny, které vám s tím pomohou.

Ořechy a semínka

Ořechy jsou zdravé mlsání a zároveň obsahují významné živiny, které přispívají k dobrému růstu vlasů. Obsahují vitamíny skupiny B, esenciální mastné kyseliny a zinek. Pokud některá z těchto živin v těle dlouhodobě schází, vlasy začnou mít tendenci vypadávat. Když si dopřejete mandle, dodáte vlasům potřebný vitamín E. Ořechy i semínka obsahují selen a omega 3 mastné kyseliny, které jsou pro vlasy naprostý zázrak. Pokud chcete zbavit vlasy roztřepených konečků, vsaďte na vlašské a kešu ořechy nebo chia a slunečnicová semínka.

Avokádo

Avokádo je pro vlasy příznivé nejen přítomností vitamínu C, ale i vitamínu E, který podporuje růst vlasů. Zároveň se jedná o antioxidant, který neutralizuje volné radikály. Skvěle vyživuje i pokožku hlavy a chrání před úbytkem vlasových folikulů, což se vždy objeví na vzhledu vlasů. Před jejich vypadáváním vás ochrání i obsažené esenciální mastné kyseliny. Jedno střední avokádo vám poskytne až 21 % denní potřeby „éčka“.

Ryby

Mořské ryby byste měli zařadit alespoň 2x týdně do svého jídelníčku. Nejenže jde o velkou pochoutku, ale obsahují významné omega 3 mastné kyseliny, které jsou pro vlasy velice důležité. Uvidíte, dočkáte se silných, hladkých a krásně lesklých vlasů. Významné je i zastoupení bílkovin, vitamínu B a D3 a selenu. Rybí tuk podporuje růst vlasů a snižuje i jejich vypadávání.

Zdravé rostlinné oleje

Začněte každý nový den štamprličkou kvalitního rostlinného oleje a konzumujte ho vždy za studena. Jakoukoliv tepelnou úpravou by se snížil nebo dokonce zničil obsah vitamínů a minerálních látek. A máte z čeho vybírat. Je jedno, jestli zvolíte olej olivový, lněný, sezamový, makový nebo dýňový. A také si pravidelně dělejte olejové vlasové zábaly a nechte působit nejlépe celou noc.

Vejce

Vejce se také velice aktivně podílejí na růstu vlasů, a to díky obsahu bílkovin a biotinu. Pružnost a sílu vlasům dodá vitamín B5 a B12. Vajíčka jsou také skvělým zdrojem zinku, selenu a dalších výživných látek.

Ovoce a zelenina

Pro správnou výživu vlasů je potřebná zelená zelenina, která obsahuje kyselinu listovou a železo. Z ovoce jsou vynikající mandarinky nebo rakytník, protože obsahují velké množství vitamínu C.

Bobulové ovoce

Jezte borůvky, rybíz angrešt, jahody, brusinky i maliny. Všechny bobule jsou plné velice prospěšných sloučenin a vitamínů, po kterých vám vlasy rychle porostou.

Například 1 šálek jahod vám pokraje 141 % vaší denní potřeby vitaminu C, který přispívá k tvorbě kolagenu a zabraňuje lámavosti vlasů.

Zdroje: www.fitnessgym.cz, www.g21-vitality.cz, www.magazin.biooo.cz