Co je to krevní skupina

Jak víme, krev koluje krevním řečištěm. Je složena z tekuté plazmy a krevních destiček, bílých a červených krvinek. Krevní skupiny se určují podle antigenů, látky, která se v plazmě váže na specifické protilátky, jež mají červené krvinky na svém povrchu. Dohromady rozlišujeme čtyři krevní skupiny, A, B, AB nebo 0.

Co je dieta podle krevních skupin?

Autory diety podle krevních skupin je americký neuropatický lékař Dr.James D´Adamo a jeho syn Dr.Peter. Ve svých lázních si v devadesátých letech všimli, že některým pacientům se po nastolení vegetariánské stravy zlepšil zdravotní stav, někomu naopak ale ne. Společně začali provádět různé testy a zjistili, že každá krevní skupina má původ v jiné historické éře. Jedince s krevní skupinou A označili za sběrače, „béčka" jsou pastevci, „nulky" lovci a AB smíšení konzumenti. Cílem diety není pouze redukovat, ale především zlepšit zdravotní stav. Konzumovat by se měly takové potraviny, které jsou pro člověka, z pohledu genetiky, nejvhodnější.

Jak lektiny ovlivňují krev

Doktor D´Adamo tvrdí, že při kontaktu krve s určitými složkami potravy dochází k chemické reakci, konkrétně s bílkovinami zvanými lektin. Mají mít přímý účinek na krev a trávící systém. Tyto proteiny se vážou na buňky, což v těle způsobuje jejich shlukování. Doktor ve své knize Eat Right 4 Your Type píše, že potencionálně může dojít i k hormonálním poruchám, jako když se v těle objeví cizorodá látka. Studie z roku 1980 však prezentuje fakt, že většina glutinačních lektinů reaguje se všemi krevními skupinami.

Existují nějaké vědecké důkazy za dietou krevních skupin?

Japonští vědci v roce 2012 publikovali studii, v nichž prezentují svůj výzkum. Zjistili v něm, že lidé s určitými krevními skupinami mohou mít vyšší nebo nižší riziko některých onemocnění. Stále však neexistuje studie, jež by prokázala, že strava a krevní skupiny spolu nějak souvisí. Nemůžeme však zapomenout na to, že dieta podle krevních skupin je založená na konzumaci především čerstvých a nezpracovaných potravin. Různé polotovary a tzv. jung food jsou totiž spojovány s nárůstem civilizačních chorob a obezitou.

Celková charakteristika krevní skupiny A

Lidem s krevní skupinou A vyhovuje nejlépe vegetariánská strava. Je to dědictví po předcích, kteří žili již usedlým životem a živili se zemědělstvím. I když chovali hospodářská zvířata, k masu a mléčným výrobkům měli přístup jen sporadicky. Když jejich kráva nebo koza měly mladé nebo byla zabijačka. Proto se metabolismus „áčkaře" po konzumaci masa zpomaluje a hrozí ukládání tukových zásob. Příčinou by mělo být nedostatečné množství žaludeční kyseliny, která je potřebná pro snadné trávení masa.

Potraviny nevhodné pro krevní skupinu A

Určitě nekonzumujte červené maso a vnitřnosti. Zapomenout byste měli i na šunku nebo slaninu. Z ryb a mořských plodů vám nebude dělat dobře treska, uzený losos, sumec, úhoř, humr, mušle, chobotnice nebo škeble. Vyhnout byste se měli i mléčným výrobkům, jako jsou sýry s modrou plísní, camembert, čedar, cottage sýr, eidam, ementál, gouda, parmazán, máslo, zmrzlina, mléko, podmáslí či syrovátka. Zapovězená by měla být také bílá mouka, pšeničné otruby a klíčky. Z luštěnin raději vynechte fazole a z ořechů kešu, para a pistácie. I když sami o sobě milujete zeleninu a ovoce, vyhýbejte se bramborům, zelí, lilku, chilli, černým olivám, paprice, nakládané zelenině, batátům, rajčatům, banánům, pomerančům, mandarinkám, kokosu a exotickému mangu. Destiláty, pivo, slazené nápoje nebo soda také neudělá vašemu trávícímu systému dobře.

A co tedy jíst?

Ráno jezte bílkoviny, večer sacharidy. Trávení pomůže dodržování zásad dělené stravy. Často jezte produkty s živými bakteriálními kulturami jako je jogurt, kefír, tempeh nebo miso. Zaměřte se na potraviny od lokálních výrobců a na celá zrna. Vyhýbejte se nízkokalorickým dietám, choďte brzo spát a brzy vstávejte. Nezapomeňte alespoň třikrát týdně provádět relaxační cvičení.

Zdroje: eatrightpa.org, www.healthline.com