Podle statistik umírá na choroby srdce a cév zhruba 51 % Čechů. Pokud nechcete být mezi nimi, měli byste vsadit na prevenci. Ta je podle odborníků spjatá s jídlem. Odborníci doporučují vyhnout se průmyslově zpracovaným potravinám jako jsou instantní polévky, rybí prsty nebo čokoládové tyčinky.

Tabu by měly být i veškeré smažené pokrmy, které obsahují nasycené tuky, které ucpávají cévy a způsobují obezitu. Pokud máte v genech dispozici k srdečním chorobám, měli byste i méně solit. Větší konzumace sodíku totiž způsobuje vyšší krevní tlak a tím pádem i riziko infarktu. Jaké potraviny by se tedy měly objevovat na vašem jídelníčku?

Autor videa Medianaz vám poradí deset potravin pro zdravé srdce. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Listová zelenina

Přestože jde o „lupení“ za pár korun, pro vaše srdce má veliký význam. Špenát, kapusta a všechny druhy salátů jsou plné vitaminů, minerálů a navíc obsahují ještě vitamin K, který je přirozenou „ochrankou“ pro vaše cévy.

O chvalitebných účincích listové zeleniny se zmiňuje i vědecká studie z roku 2014, které se zúčastnilo 29 000 italských žen. Podle ní konzumentky salátu měly nižší riziko srdečních chorob, než ty ženy, co jedly „normálně“.

Avokádo

Tato „zelená hruška“ obsahuje zdravé tuky, které snižují hladinu cholesterolu v krvi a tím pádem redukují rizika srdečních chorob na minimum. Další benefit avokáda spočívá v tom, že obsahuje velké množství draslíku (975 miligranů), který podporuje zdravou funkci srdce.

Dopřejte si proto avokádo jako součást salátu nebo coby formu „pomazánky“ na toustu. Stačí plod oloupat, rozmačkat a smíchat s citronovou šťávou a špetkou soli. Směs pak navrstvěte na topinku a hned máte skvělou svačinu.

Tučné ryby

Říká se, že každý z nás by měl mít alespoň jednu za týden k jídlu rybu. Pokud váháte jakou, tak vsaďte na lososa, sardinky, makrelu či tuňáka, které obsahují více tuku a tím pádem i větší procento omega 3-mastných kyselin.

O nich je známo, že pomáhají snižovat krevní tlak a také ovlivňují zdraví očí a mozku. Jelikož si omega 3-mastné kyseliny nevyrobí tělo samo, je potřeba mu je dodávat v jídle. Nezapomínejte na to!

Rajčata

Jsou plné přírodního barviva lykopenu, které má antioxidační účinky a pomáhá snižovat záněty v těle. Vědecké výzkumy navíc prokázaly, že nižší hladina lykopenu v těle má souvislost se vznikem mrtvice a infarktu myokardu. Proto jezte rajčata ve velkém. V létě vás osvěží a dodají energii.

Vlašské ořechy

Obsahují vlákninu, minerály (hořčík, mangan nebo měď) a vitaminy B, které mají velký vliv na srdce. Tento koktejl živin zároveň napomáhá také k lepší psychice a funguje jako přírodní lék proti depresím a úzkostem. Kromě vlašských ořechů na srdce dobře působí i chia, lněná nebo konopná semínka. Zahrňte je do některého ze zeleninových salátů.

Související články

Zdroje: www.gsklub.cz, www.bezhladoveni.cz