BROKOLICE

Brokolice patří mezi superpotraviny a pro organismus má mnoho pozitivních účinků. Mimo jiné obsahuje vitamin K, který má přímo vliv na zlepšování paměti. Díky látce cholin se brokolice významně podílí na tom, že se lépe a déle dokážete soustředit.

RYBY A SEMÍNKA

Ryby jsou zdrojem nezbytných omega-3 mastných kyselin, jež jsou potřebné k vytváření nervových buněk a důležité pro rozvoj učení, myšlení, paměť, kognitivních funkcí a soustředění. Navíc omega-3 mastné kyseliny působí i jako prevence Alzheimerovy choroby. Jelikož si lidské tělo nedokáže omega-3 mastné kyseliny vyrobit samo, je potřeba je pravidelně přijímat, například ve formě mořských ryb, jako jsou tuňák, makrela, sleď, mořský pstruh, losos. Vhodným zdrojem jsou i semínka – slunečnicová, lněná, chia, dýňová (viz bod 5) a ořechy - para, vlašské (viz bod 8) nebo pekanové.

KOŘENÍ KURKUMA

Kurkuma je klíčovou složkou kari koření. Má protizánětlivé účinky a výborně se uplatňuje i při léčbě mozkových příhod. Taktéž pomáhá růstu mozkových buněk, a působí tak jako prevence stařecké demence. Navíc kurkuma má vliv i na zmírnění depresí. A co hlavní, kurkuma je výborná i pro odstraňování těžkých kovů z organismu (arzen, rtuť, hliník, kadmium).

BORŮVKY

Borůvky se řadí mezi superpotraviny, jež pomáhají organismu celkově. Mají antioxidační a protizánětlivé účinky a konkrétně mozku pomáhají zlepšit koordinaci mezi mozkovými buňkami, mají vliv na zvýšení mozkové aktivity a zlepšují dlouhodobou i krátkodobou paměť.

DÝŇOVÁ SEMÍNKA

Dýňová semínka podporují nervový systém a jsou bohatým zdrojem pro mozek nezbytných minerálů, jako jsou zinek, hořčík a železo. Zinek – jeho nedostatek je spojován s mnoha neurologickými poruchami včetně Alzheimerovy nebo Parkinsonovy choroby. Hořčík – ovlivňuje funkce, jako jsou učení a paměť, a jeho nedostatek může způsobovat migrény a epilepsii. Železo – jeho nedostatek narušuje funkce mozku, paměť a schopnost učení.

VEJCE

Pravidelnou konzumací vajec zajistíte správnou funkci mozku. Obsahují vitaminy B6, B12 a cholin, který chrání před mozkovou mrtvicí.

HOŘKÁ ČOKOLÁDA

Čokoláda obsahuje flavonoidy, kofein a antioxidanty, jež podporují mozkovou aktivitu, paměť a učení. Navíc čokoláda prokazatelně zlepšuje náladu, protože její konzumací se vylučuje hormon serotonin, je tedy i prevencí depresí.

VLAŠSKÉ OŘECHY

Všimli jste si, že připomínají mozkové hemisféry? Vlašské ořechy významně ovlivňují výkonnost mozku, uvažování a koncentraci. Nehledě na to, že posilují srdeční aktivitu, a tím i aktivitu mozku, a působí jako prevence proti neurodegenerativním onemocněním.

ČESNEK

Syrový česnek obsahuje látku alicin, jež má vliv na prokrvení mozku a zvýšení kyslíku v mozkových buňkách. To má blahodárný vliv na paměť a učení se.

KÁVA A VODA

Káva obsahuje kofein, jenž nabudí a udržuje mozkovou aktivitu, zajistí lepší koncentraci, navíc zlepšuje náladu. Ovšem je známo, že káva zároveň odvodňuje, takže je nutné zapíjet ji čistou vodou. I mozek potřebuje „pít“. Kdo málo pije, cítí se rychleji unavený a bolí ho hlava, vlastně mozek! Co jíst, aby mozek dobře fungoval? Nalistujte str. 30-31.

Zdroj: Časopis Překvapení