Mozková mrtvice se dnes řadí mezi časté civilizační choroby a každoročně postihuje tisíce lidí, bohužel i v dost mladém věku. V České republice je společně s infarktem jednou z nejčastějších příčin úmrtí. Kromě genetických předpokladů souvisí toto onemocnění hlavně se špatným životním stylem a nevhodnými stravovacími návyky. Pojďme to zkusit vylepšit.

Cévní mozková mrtvice

Odborně se tato choroba nazývá iktus a jedná se o nedostatek krve v určité části mozku, který začíná postupně odumírat. Projevuje se ochrnutím některých částí těla, ztrátou řeči a citlivosti, často i jistou zmateností. Jedná se o akutní stav, a proto je nutná co nejrychlejší lékařská pomoc. Mozkové buňky z nedostatku kyslíku a živin odumírají už za několik hodin. Pokud je pomoc poskytnuta včas, lze pacienta zachránit a předejít možným trvalým následkům. Pacientovi je podán preparát na rozpouštění krevních sraženin a další následná péče. Proto nikdy nepodceňujte jakékoliv příznaky a ihned jednejte.

Nejčastější příčiny choroby

Poměrně často tato nemoc postihuje osoby se zvýšeným cholesterolem, které může být bohužel genetickou výbavou, ale často je to způsobeno zejména nesprávným stravováním a nedostatkem fyzické aktivity. Podstatnou roli hraje v současné době i rychlý životní styl spojený se stresem, samozřejmě nadměrné požívání alkoholu a cigaret a nevhodná strava plná sacharidů s minimem ovoce a zeleniny.

Abyste snížili pravděpodobnost této obávané nemoci, je nutné zredukovat v těle nadbytečný tuk a udržovat si přiměřenou hmotnost. Přemíra tuku totiž v organismu produkuje prozánětlivé látky a má neblahý vliv na srážení krve, což ovlivňuje celý cévní systém. Optimalizovat tento stav pomohou některé potraviny, které by měly být pravidelnou součástí vašich stravovacích návyků. Které to jsou?

Mořské ryby

Ryby jsou díky obsahu zdravých tuků Omega – 3 skvělým pomocníkem proti špatnému cholesterolu. Při jejich pravidelné konzumaci velmi podpoříte správnou činnost srdce a snížíte rizika mrtvice, protože mají kromě jiného i silné protizánětlivé účinky. Mezi nejtučnější patří především losos a tuňák. Konzumujte ryby minimálně třikrát týdně, a to i kvůli obsahu vitamínu D, který je důležitý nejen pro zdravý mozek, ale i pro pevné kosti a svaly.

Celozrnné ovesné vločky

Vločky jsou v prevenci proti mrtvici důležité hlavně díky obsahu vlákniny, která zabraňuje vzniku cholesterolu v cévách. Protože se na něj váže, podporuje jeho vylučování z těla. Jeden velký hrnek ovesných vloček denně dokáže snížit hladinu cholesterolu až o 20 %.

Luštěniny

Nejen fazole a hrách, ale i cizrna jsou výborným zdrojem nestravitelné vlákniny, tzv. prebiotik. A právě tyto látky perfektně podporují růst dobrých bakterií, které jistě znáte pod pojmem probiotika. Ze všechno nejlepší je uvařit luštěniny vždy čerstvé, protože polotovary v konzervách jsou často doplněny nezdravými přísadami.

Ovoce a zelenina

Tyto dvě potraviny byste měli mít na talíři denně, jsou plné významných živin, jako například důležitého draslíku a hořčíku. Je v nich také velké množství vlákniny a vitamínů. Zároveň obsahují jen nepatrné množství kalorií a jsou takřka bez tuků.

Ořechy a semínka

Většina z nich je stejně jako ryby perfektním zdrojem omega-3 mastných kyselin a zároveň mnoha prospěšných tuků. Takže dopřejte si nejlépe každý den alespoň hrst vlašských nebo lískových ořechů, mandlí nebo slunečnicových a lněných semínek.

Zdroje: www.ctidoma.cz, www.bezhladoveni.cz, www.rehabilitace.info, ncbi.nlm.nih.gov