Zdroje: www.hsph.harvard.edu, www.healthline.com

Prevence srdečních chorob začíná jídelníčkem

Jídlo není jen palivem našeho těla, ale také prostředkem, odkud organismus získává vše, co potřebuje pro život. Vše chutné není zdravé, to je bezesporu dobře známá věc. Které potraviny jsou důležité pro organismus a konkrétně zdravé srdce?

Srdeční sval je jen jedním orgánem z mnoha, které potřebujeme k životu. Mezi nejběžnější onemocnění ohrožující srdce patří infarkt myokardu, ischemický choroba srdeční čili nedokrevnost srdce, či problémy s krevním tlakem. Na onemocnění srdce připadá ročně až jedna třetina úmrtí. Onemocnění srdce jednoznačně patří k civilizačním chorobám, které přímo souvisí s naším životním stylem.

Potraviny pomáhají, ale nestačí

Je jich celá řada, a rozhodně nestačí jen jíst tyto zdravé potraviny, ale také omezit ty skutečně nezdravé. Mezi taková jídla patří především tučné potraviny, ale také ty s vysokým obsahem cukru i sodíku.

Srdce však poškozuje nejen nevhodné jídlo, ale také nedostatek pohybu, nadváha, kouření či konzumace velkého množství alkoholu. I když je každá pozitivní změna vítaná, rozhodně je nutné myslet na životní styl jako celek a rozhodnout se, jak se svým zdravím naložíte. Změnit návyky na zdravější je vždy vítanou investicí do vlastní budoucnosti.

Které potraviny preventivně pomáhají a ozdravují srdce?

Pokud chcete začít měnit jídelníček, podle vědeckých studií vašemu srdci pomohou především tyto potraviny:

Zelená listová zelenina s vysokým obsahem vitaminu K, tj. kapusta, zelí, brokolice, saláty a špenát. Dopřávejte si jí denně. Najděte si takovou, která vám bude chutnat a vyhovovat. Nemusíte sníst kila kapusty, klidně si přidávejte polníček do salátů nebo sypejte řeřichu na chleba.

Celozrnné obiloviny, a to především celozrnná pšenice, hnědá rýže, vločky, žito, quinoa, ječmen a pohanka jsou také vhodné k ochraně srdce. Vybírejte si takové pečivo, které je kvalitnější. Nebojte se experimentovat s méně známými či zapomenutými obilovinami.

Drobné lesní a zahradní plody jako jahody, borůvky, malina a ostružiny, které jsou všechny bohaté na antioxidanty. Na antioxidanty je však bohatá také hořká čokoláda či olivový olej nebo zelený čaj. Ale také rajčata, která jsou zdrojem lykopenu, pigmentu s antioxidačními účinky.

Avokádo, ryby a ořechy, protože obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, které vaše srdce a krevní oběh potřebují. I když se někdy objevují informace o tom, že není vše tak skvělé jak se to líčí. Vaše tělo potřebuje od všeho něco. Bojíte se těžkých kovů v rybách? Dejte si ořechy nebo jiná semínka.

Česnek pro obsah alicinu a jeho širokém spektru pozitivních účinků na kardiovaskulární systém. Česnek je známé antibiotikum, antimykotikum a má i významné jiné vlastnosti. Ani s česnekem to nepřehánějte. Pestrost je vždy lepší než jednotvárné diety a kúry.

Související články