Bílkoviny jsou pro lidský organismus nepostradatelné a neměly by v adekvátním množství v jídelníčku chybět. Naprosté minimum bílkovin, které by měl zdravý člověk denně sníst, je 0,8 gramů bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Denní spotřeba je však většinou vyšší, zejména v případě, že se snažíte zhubnout, sportujete nebo máte vysoký výdej energie. Optimální příjem je zhruba mezi 1,3 až 1,5 gramů na kilogram tělesné hmotnosti, v případě posilování je příjem bílkovin vyšší. Abyste doplnili bílkoviny a vaše strava tak byla vyvážená, není nutné jíst jen a pouze maso. Ukážeme vám hned několik skvělých zdrojů bílkovin.
Zdroje proteinů
Dle výživových doporučení není nutné jíst maso každý den a pestrost jídelníčku dodržovat i v rámci bílkovin. Kombinujte tedy zdroje rostlinné i živočišné. Nemusíte se bát, že byste z rostlinných zdrojů neměli proteinů nedostatek. Podívejte se na video, kde všude bílkoviny najdete:
Zdrojů bílkovin je celá řada, ostatně najdeme je téměř v každé potravině, jen kolísá výše obsahu. Nicméně jsou to právě bílkoviny, které organismu pomáhají s regenerací po nemoci, zranění, jsou základním stavebním kamenem všech tkání a pro náš organismus mají hned několik nepostradatelných funkcí. Navíc při metabolismu bílkovin organismus vydá zdaleka nejvíc energie, což znamená, že jen tím, že bílkoviny konzumujete, spalujete kalorie.
Vědci mají jasno
A které potraviny jsou podle vědců ty nejlepší zdroje bílkovin? Vyhodnotili hned šest nejlepších. Vítězem mezi šesti nejlepšími je kuřecí maso. 100 gramů kuřecího masa obsahuje neuvěřitelných 30 gramů bílkovin. Navíc je kuřecí maso velmi dietní, není tučné a kromě bílkovin je také zdrojem zinku, železa a vitaminů skupiny B.
Luštěniny a sója
Skvělým zdrojem bílkovin a hlavně chutným zpestřením jídelníčku jsou luštěniny. Nemusíte se zdaleka omezovat jen na čočku nebo fazole. Za prvé i těch existuje víc druhů, za druhé zkuste klidně i cizrnu, chuťově je skvostná a dá se z ní vykouzlit spousta pokrmů. Velmi dobrým zdrojem bílkovin je i sója, v jejím případě je ze zdravotního hlediska volit fermentované produkty, jako je je například tempeh. Velmi dobrým zdrojem bílkovin je také tofu. Sice se nejedná o fermentovanou potravinu, ale do jídelníčku stojí za to jej zařadit. Obsah bílkovin je slušný, navíc je to potravina téměř bez kalorií, tudíž vhodná při redukci hmotnosti.
Ořechy
Ořechy jsou u nás nejčastěji konzumovány zejména v době adventní v podobě cukroví. To je ale velká škoda, protože ořechy jsou nejen zdrojem proteinů, ale také zdravých tuků, které lidský organismus potřebuje. Není sice radno to s ořechy přehánět, nicméně salát vylepšení pár nasekaným i jadérky bude chutnat o poznání lépe.
Zase ty ryby
Ve zdravém jídelníčku by rozhodně neměly chybět ryby. Mořské, ale i sladkovodní. Bílkovin mají obsah vysoký, zároveň jsou zdrojem omega 3 mastných kyselin, které působí protizánětlivě, ale také výrazně pozitivně ovlivňují naše zdraví.
Ukázkový jídelníček podle dietologů
Top potraviny bychom měli a vy přemýšlíte, jak potraviny nenásilně do jídelníčku zakomponovat? Podívejte se na jeden ukázkový jídelníček:
Snídaně:
Plátek tmavého žitného chleba s pomazánkou z ředkviček s koprem a uzeným lososem.
Svačina:
Bobulové ovoce sypané mandlovými plátky.
Oběd:
Pečené kuře s grilovanou zeleninou a sýrem feta.
Svačina:
Okurkové špalíky s domácí cizrnovou pomazánkou.
Večeře:
Wrap s avokádem, rajčatovou salsou a tempehem.
Co se sazeničkami jahodníků, až zapustí kořeny, a proč je právě na podzim dobré jahodníky namnožit? To všechno se dozvíte v podcastu přímo ZDE:
Související články
Zdroje: www.eatingwell.com, magazin.biooo.cz