Musíte sledovat svoji hladinu cholesterolu? Víte, které potraviny vám s tímto nepříjemným problémem mohou pomoci? Vysoká hladina cholesterolu trápí spoustu z nás. Podívejme se na to, které potraviny mohou s hladinou cholesterolu pomoci.
Zdroje: cs.wikipedia.org, www.prozeny.cz, www.healthline.com
Cholesterol si tělo samo tvoří i příjímá z potravin
Před třiceti lety bylo pro laickou veřejnost slovo cholesterol strašákem. O faktu, že není cholesterol jen špatný, už ale víme. Také máme lepší představu o tom, jak se cholesterol v těle chová. Naše tělo jej samo produkuje a je důležitou látkou, která v lidském těle ovlivňuje zpracovávání tuků, tvorbu hormonů a vitamínu D. Cholesterol je nejen tělem tvořen, ale i přijímán v potravě.
Zdravý organizmus sportovce dokáže s hladinou cholesterolu dobře pracovat, bohužel to neplatí pro většinu populace. Ideální příjem cholesterolu v potravě proto není stejný pro všechny. Naopak osoby trpící problémy se srdcem a krevním oběhem by měly svoji hladinu cholesterolu sledovat a regulovat příjem.
Mluvíme-li o regulaci cholesterolu, myslíme tím hladinu „špatného“ cholesterolu, který se označuje jako „LDL". Hodný „HDL“ cholesterol naopak organismu prospívá, ale jeho zvýšená hladina v tělě způsobená léky není odpovědí na problematický LDL.
Hladinu cholesterolu pomůže upravit vhodná skladba jídelníčku.
Vysoký cholesterol mají dvě třetiny Čechů
Onemocnění srdce jsou v ČR příčinou celé poloviny úmrtí a dokonce 70 % dospělých Čechů trpí zvýšeným cholesterolem. Můžeme tedy říci, že hladinu cholesterolu si nemusí hlídat jen třetina z nás. I když se vás problémy se srdcem netýkají, určitě je dobré vědět, které potraviny pomáhají udržovat zdravou hladinu cholesterolu v těle. Znáte je? Jsou ve vašem jídelníčku časté?
Cholesterol upraví vhodné oleje
I když je kvalita olejů různá, a ne všechny jsou horší než olivový, právě olej z oliv, ale také z avokáda či kokosu, je pro regulaci cholesterolu nejvhodnější. Naučte se používat i tyto druhy olejů. Jejich chuť a používání i na tepelnou úpravu potravin je často věcí kvality.
Nechutná vám olivový olej? Vyzkoušejte různé značky, jsou mezi nimi obrovské rozdíly.
Bojujte proti cholesterolu salátem!
Listová zelená zelenina se výborně doplňuje s olivovým olejem. Je to díky tomu, že vitamíny obsažené v listových salátech, polníčku, rukole či špenátu jsou rozpustné v tucích, a proto je může tělo díky oleji lépe přijmout. Jak už víme, olivový olej je pro snížení cholesterolu také vhodný, a proto je se zelenou listovou zeleninou ideální kombinací.
Rukola je pikantní a hodí se dobře do sálatů, ale i k sýrům.
S cholesterolem pomohou potraviny s Omega-3 mastnými kyselinami
Omega-3 mastné kyseliny snižují hladinu cholesterolu a najdete je nejen v tučných rybách, ale také v semenech a oříšcích. I když jsou tyto potraviny vlastně tučné, je to rozhodně typ tuku, kterého se nemusíte bát.
Hrst ořechů denně je tak akorát na udržení dobré hladiny cholesterolu.
Sladká tečka za potravinami na vysoký cholesterol
I čokoláda je zdraví prospěšná, a to právě v případě snižování hladiny cholesterolu. Jde ale o čokoládu jako takovou, ne cukry a tuky do ní přimíchané. Proto platí, že čím vyšší procento kakaa, tím lépe. Vzhledem k tomu lze doporučit čokolády s minimálně 80% obsahem kakaového prášku. Čokoláda sice patří mezi sladké, ale takováto extrémě hořká čokoláda je rozhodně sladkostí, kterou můžete bez obav do jídleníčku přidat.
Hořká čokoláda je vhodná i na udržení správné hladiny cholesterolu.