Zdroje: www.medicalnewstoday.com, www.healthline.com

Cukrovka souvisí s tím, co jíme

Není cukrovka jako cukrovka, oba typy však úzce souvisejí s tím, co jíme. Zatímco 1. typ je vrozený a vyznačuje se úplným nedostatkem inzulinu v těle, u 2.typu sice tělo inzulin produkuje, ale organizmus s ním neumí pracovat.

Dlouhodobé zvýšení hladiny cukrů v krvi přímo souvisí s výskytem cukrovky 2. typu. Potravinami, které snižují či regulují hladinu těchto cukrů můžete bojovat proti cukrovce preventivně nebo ovlivnit její průběh. Cukrovka 2. typu je totiž civilizačním onemocněním, které úzce souvisí s nadváhou, ale také například s depresí. Vědecké studie týkající se tohoto onemocnění a veškerých vlivů jsou nanejvýš zajímavé.

Například pokud oba rodiče trpí cukrovkou 2. typu, jejich potomek na tom bude téměř s určitostí stejně. U blízkých příbuzných jako jsou sourozenci jde o 60% pravděpodobnost. Potomek jednoho rodiče s tímto typem cukrovky má pravděpodobnost „jen“ 33%.

V případě cukrovky je jisté, že průběh nemoci a u druhého typu i prevence je závislá také na tom, co jíme. Naše tělo dokáže s cukry pracovat lépe či hůře, nicméně konzumované potraviny mohou být významnou změnou k lepšímu. Které z nich snižují hladinu cukrů nebo ji regulují?

Které potraviny proti cukrovce zařadit do jídelníčku?

Brokolice a brokolicové klíčky jsou bohaté na sulforafan. Jde o látku vyskytující se v košťálové zelenině, která působí preventivně proti cukrovce, ale patrně je to také látka se slibnými protirakovinnými účinky. V této kategorii zeleniny je také nutné zmínit kapustu, která je označována za superpotravinu, která zvyšuje citlivost organismu na insulin a snižuje krevní cukry.

Dýně a dýňová semínka obsahují látky, které regulují krevní cukry. Jde o takzvané polymerní sacharidy, které jsou však nesladké, a proto není jejich označení přesné.

Také semínka a ořechy jsou důležité pro zdravou stravu a snižují hladinu krevních cukrů u těch, kteří trpí cukrovkou 2. typu.
Například lněná semínka se vyloženě osvědčila a patří mezi špičku v regulaci cukru v krvi, stejně tak jako chia semínka.

Fazole a čočka jsou suroviny všem dobře známé, které se pomalu vracejí do jídelníčku. Dřív byly luštěniny potravou chudých, dnes jsou považovány za ideální zdroj bílkovin neživočišného původu, ale také preventivně působí proti cukrovce.

Drobné lesní a zahradní plody jako jsou borůvky, jahody či ostružiny napomáhají tělu zbavit se cukrů v krvi a zároveň zvyšují senzitivitu organismu na inzulin. Mezi ovoce, které při diabetu pomáhá, patří i jablka, ale také avokádo.

Kysané zelí, ale také u nás méně známé kimči, jsou potraviny bohaté nejen na probiotika, ale také na množství dalších nutričně zajímavých látek. Mimo jiné tyto potraviny také zlepšují hladinu krevních cukrů i neméně důležitou citlivost na inzulin. Ze zakysaných potravin jsou to také jogurty a kefíry, které se při diabetu doporučují.

Pokud byste chtěli obohatit jídelníček o ne zcela obvyklé potraviny, pak si můžete dopřát mořské plody a tučné ryby, ale také méně známou okru.

Související články