Šedivění se nikomu nevyhne

Šedivění vlasů je velmi silným tématem. I lidé, kteří obvykle zevnějšku nevěnují tolik pozornosti, rádi maskují stárnutí a šedivění vlasů. Pokud je šedivých vlásků jen pár, můžete se jich zbavit manuálním odstraněním, ale dříve nebo později to nebude praktikovatelné a přijde čas na barvy a melíry. Víte, že šedivění lze zpomalit i konzumací některých potravin?

Proč šedivíme?

Důvodů šedivění je několik, nejen genetické dispozice jsou za předčasným šedivěním. Šedivění je spojováno také se stresem a rozhodně i úrazy hlavy. Šedivění je projevem vyčerpávání pigmentu ve vlasových folikulech a dříve nebo později se objeví u všech. Podle některých vědců (např. studie z roku 1972) je však proces šedivění vlasů možné oddálit, v některých případech i zvrátit. Protože šedivění souvisí i s výživou vlasu, pigmentem a pokožkou hlavy, lze jej ovlivnit také konzumací vhodných látek v konkrétních potravinách. Na které se soustředit, abychom zpomalili šedivění?

Které potraviny oddalují šedivění?

Jde především o konkrétní vitaminy a minerály, které ovlivňují stav skalpu a procesy související s melaninem a vlasovými folikuly.
Vitamín B 10, PABA čili para-aminobenzoová kyselina je obsažen v mnohých potravinách i průmyslově vyráběných doplňcích stravy. De facto nejde ani o vitamín, ani o minerál, nicméně se řadí mezi významné látky. Používá se pro ztmavení vlasů, zlepšení pokožky a pomáhá bránit jejímu poškozování slunečními paprsky. B10 je také označován za „vitamín krásy“.

Potraviny: špenát, houby, vnitřnosti, cereálie, melasa, brambory, mléčné výrobky, ryby a ořechy

Kyselina listová je důležitá pro buněčný růst a zdraví buněk především ve vlasech, nehtech a kůži. Podporuje nejen růst vlasů, ale také dostatek keratinu. Užívá se k podpoře růstu a hustotě vlasů, ale také předčasnému šedivění.

Potraviny: brokolice, špenát, chřest, kapustičky, luštěniny, slunečnice, játra a mořské plody

Vitamíny v potravinách pomohou proti šedivění

Vitamíny skupiny B, které také označujeme jako B komplex, podporují prokrvení skalpu a okysličení vlasových folikul. Díky tomu tyto vitamíny přímo pomáhají růstu vlasů a celkově dobré kondici vlasových kořínků a jejich vyživení, čímž preventivně působí i proti šedivění.

Potraviny: luštěniny, vejce, mořské plody, hovězí a drůbeží maso, mléčné výrobky

Šedivění oddálí i minerály

Měď je přímo zodpovědná za dobrý stav kostí, krevního oběhu, nervů i imunitního systému. Pro vlasy je měď důležitá, neboť ovlivňuje tvorbu pigmentu a napomáhá také růstu vlasů a jejich kvalitě.

Potraviny: játra, ústřice, houby shiitake, ořechy a semena, sladké brambory batáty

Zdroje: www.eatthis.com, www.plnezdravi.cz