Čas sice nelze zastavit, lze však zpomalit proces stárnutí. Stačí dodržovat zdravý životní styl a jíst ty správné potraviny, které fungují jako dokonalé antioxidanty. V omezeném množství si je lidské tělo umí vytvářet samo, ale většinu z nich je potřeba přijmout ve stravě.

Jak antioxidanty fungují

Jako antioxidanty jsou označovány vitaminy, minerály, flavonoidy a další cenné látky, které chrání lidský organismus před volnými kyslíkovými radikály. Právě tyto látky mají bohužel na svědomí předčasné stárnutí, poškozují buňky a mají vliv na vznik mnoha civilizačních chorob. Antioxidant vlastně předá volnému radikálu chybějící elektron, který by si radikál jinak vzal z nějaké tělesné buňky a tím ji poškodil. A právě potraviny s antioxidačními schopnostmi celkově chrání lidské tělo před poškozením a nežádoucími důsledky oxidačního stresu.

Ovlivněte množství volných radikálů

Volné radikály přirozeně vznikají nejen během metabolických procesů, ale také při zvýšené fyzické námaze. Běžně se před nimi organismus chrání sám, ale nesmí jich být víc, než je třeba. Zdravá a silná imunita si s nimi poradí snadno, ale současné životní prostředí, hektický styl života, častý stres, kouření, alkohol či přehnané opalovaní jejich množství nezdravě zvyšují. Zároveň schopnost těla tvořit antioxidanty s postupem věku klesá, a proto byste si měli dopřát ve stravě správné potraviny.

Které antioxidanty jsou nepostradatelné

Látky, které si hravě poradí s oxidačním stresem jsou pro vaše zdraví nepostradatelné a budete se díky nim cítit lépe a více svěží. Patří sem především vitamin C a E, koenzym Q10, zinek, selen. Nepostradatelný je i vitamin A a B6, důležité jsou i karotenoidy jako lutein a astaxanthin.

Avokádo

Avokádo je plné zdravého tuku, známého jako mononenasycená kyselina, která pomáhá hydratovat vaši pleť a pokožku celého těla. Pomáhá absorbovat některé živiny a vitamíny potřebné právě pro vaši pokožku. Nahraďte proto avokádem třeba majonézu a tučné salátové dresinky.

Borůvky

Drobné chutné plody jsou bohatým zdrojem antioxidantů, flavonoidů i vitamínu C, který zvyšuje tvorbu kolagenu, čímž zlepšuje celkovou kvalitu kůže. Antokyany obsažené v borůvkách patří mezi flavonoidy, díky nimž jsou borůvky modré a mají silné protizánětlivé účinky. Borůvky mají ještě další skvělé schopnosti, dokáží podporovat činnost mozku, regulovat hladinu glukózy v krvi a zlepšovat krevní oběh.

Meruňky

Výborně přispívají ke kvalitní pleti, vlasům, pomáhají regenerovat buňky, jsou také prevencí proti nemocem srdce a cév i proti rakovině. Meruňky osahují vzácný beta karoten, některé vitamíny skupiny B, vitamín C, křemík, draslík a železo. Je v nich obsažen i antioxidant lykopen, který dokonale chrání cévy zevnitř před tvorbou nebezpečných usazenin a má silné protirakovinné účinky.

Olivový olej

Jedna z nejvzácnějších tekutin je kvalitní olivový olej. Dopřávejte si ho pravidelně! Jde o bohatý zdroj omega- 3 nenasycených mastných kyselin, které mají protizánětlivý účinek, zpomalují stárnutí a snižují riziko vzniku onemocnění srdce. Jsou v něm obsaženy také důležité vitamíny A, D, E a K. Podstatnou roli hrají i přírodní barviva karoten a chlorofyl, které značně omezují vznik krevních sraženin, působí příznivě na metabolismus a podporují správné vstřebávání živin.

Červená řepa

V poslední době je červená řepa opět velmi populární a je to dobře. Dá se konzumovat syrová i tepelně upravená. Je bohatým zdrojem křemíku, nazývaným také jako „minerál krásy“, který je nepostradatelný pro tvorbu a pevnost vazivových tkání a kostí, elasticitu cévních stěn, pro pružnost a mladý vzhled pokožky a pro pevné a lesklé vlasy i nehty. Křemík velice účinně podporuje regeneraci celého těla a zpomaluje stárnutí. Vzácná kombinace křemíku a kyseliny listové má silné omlazující účinky. Dalšími prospěšnými látkami jsou draslík, hořčík, železo, vápník, jód, zinek, měď, vitamín C, vitamín E, betakaroten, vláknina, organické kyseliny, jablečná, vinná, citrónová, šťavelová. A kromě toho? Červená řepa je také známým a účinným pomocníkem v boji proti rakovině.

Švestky

Ovoce, které vám dodá do těla velké množství vitamínů, minerálů a antioxidantů. Kromě toho, že jde o skvělé přírodní projímadlo, často se švestky používají také během detoxikace těla. Jsou bohatým zdrojem některých vitamínů skupiny B, které podporují činnost mozku a vitamínu E, silného antioxidantu, který také zpomaluje proces stárnutí. Švestky obsahují i antokyany, takže se podílejí na výborné kvalitě pokožky, vlasů, nehtů.

Mořské ryby

Ryby by neměly chybět v jídelníčku nikdy. Jsou úžasným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které mají protizánětlivé účinky a které nás chrání před nemocemi srdce a cév, předčasným stárnutím, a dokonce dnes tak častou Alzheimerovou chorobou. Mořské ryby jsou také důležitým zdrojem jódu, který zajišťuje správnou činnost štítné žlázy.

Zdroje: www.wn24.cz, www.cs.vivrefemme.net, www.interesting.cz, www.prozeny.cz