Zdroje: www.rehabilitace.info, www.sciencedirect.com

Potraviny nejsou pro tělo jen palivo

Jsme to, co jíme, a nejde jen o váhy či míry. Zatímco svět showbyznysu se stále zaobírá tím, kdo a kdy přibral, naštěstí pro nás věda zkoumá i jiné vlivy potravin na tělo. Aniž bychom jako laici procesům v těle plně rozuměli, je poměrně jasné, že nejen kolik, ale hlavně to, co konzumujeme, se přímo odráží na našem zdraví.

Potraviny ovlivňují tělo pozitivně i negativně, nejen střídmost, ale i pestrost stravy je důležitá. Konktrétní potraviny ovlivňují také akutní i chronické záněty v těle. Ač by se mohlo na první pohled zdát, že zánět se vás netýká, chronický zánět je stav, kdy je tělo v pohotovosti, snaží se zahojit, ale dlouhodobě se mu to nedaří. Zánět se projevuje bolestí, otokem či zarudnutím, ale chronický zánět lze přehlédnout. Bolest není ostrá a můžeme ji jednoduše zaměnit za zdánlivě nedůležitý diskomfort, projev stárnutí apod. Možná vás překvapí, že s chronickými záněty mohou souviset i onemocnění jako jsou astma či rakovina.

Na chronický zánět mají vliv také potraviny. Poslechněte si komentář MUDr. Davida Freje ke studii, která v roce 2020 uzavřela třicetiletý výzkum týkající se právě dopadu potravy na lidské zdraví.

Zdroj: Youtube

Studie o protizánětlivých potravinách

Studie nazvaná "Ideální stravovací návyky a potraviny pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění: Se zaměřením na protizánětlivý potenciál" byla zveřejněna v odborném časopise Journal of the American College of Cardiology. Už název studie vypichuje prevenci vzniku kardiovaskulárních onemocnění, nicméně také redukci zánětu v těle, neboť mají tyto potraviny vliv mnohem širší. Jak záněty konkrétně ovlivňují jiná onemocnění, například rakovinu či astma je však stále předmětem bádání.

Analýza dat sbíraných po tři desetiletí od 210 tisíc respondentů potvrdila, že rozdíl mezi konzumací vhodných a nevhodných potravin dramaticky ovlivňuje především srdce. Zánětlivé potraviny zvyšují riziko srdečních onemocnění o 46 % a riziko mrtvice o 28 %.

Které potraviny jíst, abyste minimalizovali záněty v těle?

  • Které konkrétní potraviny studie zmiňuje jako protizánětlivé? Abyste si udrželi dobré zdraví a podpořili tělo v ozdravném procesu, zařaďte do jídelníčku:
  • Listovou zeleninu jako jsou kapusta, špenát, zelí, saláty, řeřicha, mangold či rukola
  • Žluté zeleniny: žlutá paprika, mrkev, fazole a dýně
  • Obiloviny: pšenice, oves, žito, proso
  • Nápoje se silnými antioxidačními účinky: káva, čaj, víno
  • Další potraviny významné pro zdraví srdce s protizánětlivými účinky jsou olivový olej, tučné ryby, rajčata, z ovoce pak především granátové jablko, borůvky, pomeranč, třešně, jablka, hrušky a jahody

Související články