Zdroje: www.novinky.cz, www.webmd.com

Které potraviny mozku prospívají?

Víte, které potraviny či doplňky stravy vám mohou pomoci zlepšit paměť? Jsou to právě ty, které podporují mozkové funkce. Nejčastěji obsahují látky, které podporují prokrvení mozku.

Určitě jste už o mnohých těchto potravinách slyšeli a tak víte, že například ginkgo je jedním z přírodních stimulantů, ale také ořechy nebo bobuloviny.

Podívejte se ve videu, na co přišli odbornící na základě studií zbývajících se konzumací právě ořechů a drobných zahradních či lesních plodů:

Zdroj: Youtube

Mezi potraviny podporující mozkovou činnost patří také další dobře známé suroviny. Do této skupiny patří ryby, díky obsahu omega-3 mastným kyselinám, již zmíněné ořechy a semínka i bobuloviny, ale také hořká čokoláda a zelenina bohatá na vitamin K. To je špenát, brokolice, saláty a kapusty. Z olejů se doporučují olivový, řepkový a sójový.

Co bystě měli o mozku a potravinách ještě vědět?

Zatímco některé potraviny vyloženě napomáhají a zlepšují, jiné rapidně komplikují a brání dobrému zdraví mozku, ale samozřejmě i jiných orgánů. Až si přečtete, které potraviny naopak zhoršují mozkovou činnost, určitě si uvědomíte, že tento výčet není ničím novým. Jsou to stejné potraviny, které obecně považujeme za méně vhodné či nezdravé, které podporují zánětlivá onemocnění, hrají roli v přibývání na váze a celkově tak napomáhají vlastně stárnutí a zhoršení funkcí celého organismu.

Průmyslově zpracované potraviny škodí vašemu mozku

Mezi nevhodné potraviny patří především ty vysoce průmyslově zpracované, různě dochucované a konzervované. Jsou to dobře známé produkty rychlého občerstvení a balená jídela určená k ohřevu s dlouhou trvanlivostí atd.

Dalším velkým strašákem jsou rafinované cukry. Také hladina inzulinu souvisí s pamětí, cukry podporují tvorbu zánětů a jako všechny zmíněné neblaze působí na kognitivní funkce a mozek.

Umělá sladidla škodí mozku

Problému se však nevyhnete ani v případě použití umělých sladidel typu aspartam. Ten ovlivňuje nejen kognitivní a mozkové funkce, ale i náladu či podrážděnost díky dopadu na hladinu neurotransmiterů v mozku.

Pozor na tuky, cukry, sůl a alkohol

  • Nadměrný příjem cukru může způsobit zvýšení hladiny cukru v krvi a vést k oxidačnímu stresu, což může poškodit mozkové buňky a způsobit zánět.
  • Příliš mnoho nasycených tuků v potravě může vést k nahromadění cholesterolu v cévách a zhoršení krevního oběhu v mozku, což může vést k úbytku kognitivních schopností.
  • Trans tuky neboli uměle vytvořené tuky mohou způsobit záněty a snížit úroveň serotoninu, což může mít negativní vliv na náladu a kognitivní funkce.
  • Potraviny s vysokým obsahem soli a obecně nadměrný příjem soli může vést k hypertenzi, což může způsobit poškození cév v mozku a zhoršit kognitivní schopnosti.
  • Alkohol a jeho nadměrná konzumace může způsobit poškození mozku a zhoršit kognitivní funkce.

Jako vždy, i v tomto případě odborníci radí vyváženou dietu, věnovat pozornost kvalitním výrobkům a střídmost.

Související články