Věnuje se svému tělu a cholesterolu se nebudete muset obávat
Trápí i vás vysoký cholesterol? Cholesterol se stal strašákem už před několika dekádami, kdy se začalo mluvit především o nevhodných potravinách. Od té doby se však věda a poznání lidského těla dostaly významně dál, a tak víme, že není cholesterol jako cholesterol. Zlepšit hladinu „špatného“ LDL cholesterolu lze také některými vhodnými potravinami, ale také pohybem a dalšími aspekty životního stylu.
Zajímají vás bylinky a jak je používat? Poradí vám také Michaela Tesařová, která na svém YouTube kanálu sdílí spoustu videí o zdravotních problémech a bylinné léčbě. Tentokrát je i jejím cílem, snížení hladiny škodlivého cholesterolu.
Cholesterol naše tělo potřebuje
Trápí vás vysoký cholesterol? Cholesterol rozhodně není jen strašák. Naše tělo jej potřebuje a je nutný k řadě procesů. Je nezbytný nejen pro tvorbu a funkci buněk, ale i syntézu hormonů, které naše tělo produkuje. Podílí se na produkci žluči a ta následně slouží k trávení a vstřebávání důležitých nutričních látek. Důležitý je například pro vitaminy A, D, E a K, vstřebávání vápníku a tím to zdaleka nekončí.
Cholesterol je dokonce důležitý i pro fungování receptorů v mozku a komunikaci s nervy. Jednoduše řečeno, na cholesterolu není nic špatného a závisí na něm správné fungování našeho organismu. Nezdravým životním stylem, na který jsme si přivykli, však dochází k nahromadění „špatného“ cholesterolu. Problém tohoto cholesterolu je především v tom, že se usazuje v krevním oběhu a omezuje průtok krve.
Hladina cholesterolu každého z nás nezávisí jen na tom, co jíme. Neméně významnou roli hrají i pohyb či zlozvyky jako kouření. Je to ale především jídelníček, který můžeme rychle a vázmamně ovlivnit, a proto je rozhodně na místě věnovat pozornost právě stravování.
Potraviny, které vám prospějí a pomohou cholesterol snížit
Mezi jedny z nejzajímavějších potravin, které snižují hladinu cholesterolu, patří ovesné vločky, špenát a citrusové plody. Proč právě tyto stojí za zmínku a také za zkoušku?
Ovesné vločky najdete ve výčtu potravin vhodných pros nížení hladiny cholesterolu nejčastěji hned na prvním místě. Opravdu si zaslouží být na špici? Podle některých odborníků jako je například specialista na výživu Andrei Krapivin, který v článku pro WomanHit.ru vypichuje například ovesné vločky a tvrdí, že jsou nejlepší volbou na snídani. Obsahují nejen antioxidanty a množství vlákniny, ale i beta-glukany, které také ovlivňují hladinu cholesterolu.
Citrusy jsou naopak vhodné večer. Bez výjimek. Citrony, pomeranče, mandarinky, grepy, ty všechny a další křížence a odrůdy jsou plody obsahující ve velkém množství pektiny. Díky nim snížíte příjem cholesterolu zkonzumovaného ve vaší večeři. Libovolný citrus si můžete dát před i po večeři, to už je docela na vás.
A jak je to se špenátem? I ten je podle odborníka jedním z nejdůležitějších potravin. Dejte si ho kdykoli, stejně tak jako další druhy zelené listové zeleniny. Právě nedostatek čerstvých neupravených zelenin i ovoce v našem jídelníčku často páchá ty největší škody. Ke snížení hladiny cholesterolu se doporučují veškeré zelené listové zeleniny, luštěniny, avokádo, lesní a zahradní plody i jablka. V malém množství také ořechy a semínka i kakao nebo kousek hořké čokolády.
Zdroje: attention.plus, zdravoteka.sk