Pokud vám byla diagnostikována porucha funkce štítné žlázy nebo na ni máte podezření, kromě běžné léčby od lékaře existují potraviny, kterým je nutné se vyhnout, abyste si udrželi zdraví, hmotnost a energii.

Vyhněte se zejména této šestici:

Káva

Káva, zejména po ránu, je zlem. Kdybyste ji pili s rozmyslem a ne mnoho či na lačno, je to možné, ale nadměrná konzumace kávy může mít závažný dopad na funkci nadledvinek. S ní souvisí různé poruchy štítné žlázy, a dokonce adrenální únava, jelikož při konzumaci kávy produkují nadledvinky epinefrin a norepinefrin.

Cukr

Snížení příjmu cukru našemu tělu celkově pomůže. Jeho redukce je ještě důležitější u poruchy štítné žlázy. Vynechejte nebo snižte příjem jídel obsahujících rafinovaný cukr, jelikož ten ovlivňuje funkci slinivky. Inzulinová rezistence, jímž bychom si mohli přivodit, může poškodit štítnou žlázu a snížit hladinu hormonů, jež produkuje.

Smažená jídla

Obsahují obrovské množství transtuků, jež jsou pro nás nebezpečné a mohou oslabovat účinek léků, které nahrazují hormon štítné žlázy. Mnoho lékařů doporučuje smažená jídla vynechat úplně, protože mohou mít i negativní vliv na přirozenou produkci hormonu štítné žlázy.

Brukvovitá zelenina

Ač je brukvovitá zelenina našemu tělu velmi prospěšná, pokud máme problém se štítnou žlázou, její konzumace se nedoporučuje. Trpíte-li nedostatkem jódu, raději se vyhněte pojídání brokolice a dalších druhů brukvovité zeleniny.

Lepek

Lepek obsahuje protein gliadin, jež není našemu tělu přirozený. Pokud jej tedy tělu dodáváme, ohrožujeme štítnou žlázu. Ta totiž obsahuje transglutaminázu, enzym podobný lepku, a když konzumujete lepku více, imunitní systém napadá gliadin i transglutaminázu ve štítné žláze. Ta může být poškozena na velmi dlouhou dobu – ještě půl roku po konzumaci lepku. Kontrolujte také, zda netrpíte lepkovou intolerancí nebo celiakií.

Sója

I sóju byste měli konzumovat střídmě, protože může blokovat vstřebávání syntetického hormonu štítné žlázy, kterým se léčí hypothyroidismus. Vyvarujte se sóje bezprostředně po doplňcích stravy, jako je vápník a hořčík, nebo antacidech, stejně tak ani po lécích na štítnou žlázu. Raději dejte tělu čas, aby tyto látky strávilo jednu po druhé. Isoflavony obsažené v sóji mohou u někoho vyvolat dokonce snížení funkce štítné žlázy.

Zdroje: www.energiezivota.com, nasregion.cz