Teorie o stravování podle krevních skupin prohlašuje, že každá krevní skupina má rozdílný metabolismus zpracování potravin. Propagátor této metody se jmenuje Peter J. D´Adamo.

Rozdělení krevních skupin

Jistě si ještě ze školy pamatujete rozdělení krevních skupin na A, B, AB a 0. Nejčastěji narazíte na lidi, kteří mají skupinu A, následně na 0, pak na B a úplně nejméně lidí má krevní skupinu AB, ta je nejvzácnější. A právě lidé se skupinou AB mají velkou výhodu v tom, že mohou přijímat krev od ostatníchskupin. Skupina 0 zase vyniká tím, že jí můžete nabídnout jakékoliv skupině. Ale nic není tak jednoduché, jak se zdá, protože vše má svá pravidla!

Přehled rozdělení krevních skupin můžete shlédnout na tomto videu:

Zdroj: Youtube

Skupina A

Této skupině se říká též „zemědělská“. Lidem s touto skupinou svědčí především rostlinná strava a maso by měli konzumovat jen výjimečně. Když už na maso přijde, tak by měli sáhnout spíše po kuru domácím. Maso skupině A zpomaluje metabolismus a hrozí vyšší riziko ukládání tukových zásob.

Nositelé krevní skupiny A jsou náchylnější k některým onemocněním. Patří mezi ně vyšší riziko karcinomu tlustého střeva, dělohy a vaječníků, dále mají sklony k anémii, cukrovce, ischemické chorobě srdeční i onemocnění jater.

Co vhodného jíst

Zelenina – celer, pastiňák, mrkev, květák, brokolice, cuketa, špenát, cibule, dýně, listový salát

Ovoce – třešně, švestky, jablka, hrušky, limetky, maliny, ananas, kiwi, grep, nektarinky, pomelo, brusinky

Oleje – olivový, dýňový, slunečnicový, mandlový, lněný, rybí tuk

Maso – kuře, treska, krůta, sardinky, makrela, losos, pstruh

Mléčné výrobky – kefír, kozí výrobky, mozarella, jogurty, feta sýr

Přílohy – rýže, sója, jáhly, čočka, amarant, fazole, pohanka, quinoa

Čemu se v jídle vyhnout

Jak už jsme se zmínili na začátku, nevhodné je pro vás maso, především vepřové, jehněčí a vnitřnosti. Vyhnout byset se měli i veškeré tučné uzenině. Z mořských plodů vynechejte mušle a ústřice. I v oblasti oříšků na vás čeká omezení – pistácie, para ořechy a kešu. I s některým kořením to nepřehánějte – bílý i černý pepř a chilli byste neměli příliš používat. Jste sice označováni za „zemědělskou“ krevní skupinu, ale i tak byste se měli vyhnout rajčatům, kapustě, pomerančům, banánům, mangu nebo papáje. Také omezte vejce a plnotučné mléčné výrobky.

Zdroje: vitalweb.cz, www.mojezdravi.cz, www.celostnimedicina.cz