Mezi spouštěče migrény se řadí zejména stres, hormonální změny, výkyvy počasí, zubní problémy, nadbytek či nedostatek spánku. Podle vědců existují však rovněž potraviny a nápoje, kterým se říká spouštěče migrény.

Nejen kocovina z alkoholu

Jistě vás nepřekvapuje, že alkohol je hlavním spouštěčem migrény. Některé lidi může dráždit pivo, tvrdý alkohol nebo červené víno, ve kterém se nejvíce vyskytují siřičitany, histamin, flavonoidy či taniny. V případě alkoholu často nejde pouze o běžnou kocovinu, ale především o dehydrataci těla, což je velmi častá příčina bolestí hlavy. Ta vás totiž může rozbolet i v případě, když během dne máte malý přísun tekutin.

Zralé sýry k vínu?

Připravujete si k vínu kousky zralých sýrů, abyste se cítili jako ve Francii? Pokud ano, tak si skvěle zaděláváte na migrénu. V sýrech se totiž nachází aminokyselina zvaná tyramin, která působí na cévy. Tato látka se rovněž objevuje v mase, ořechách a semínkách, velmi zralém ovoci, avokádu nebo banánech.

Odpolední siesta s kávou

I když se kofein často využívá při léčbě bolesti hlavy, pro ty, kteří jsou na něm závislí, může vyvolat abstinenční příznaky, které se projevují především bolestí hlavy. Kofein cévy stahuje a pokud ho vysadíte, tak se cévy začnou znovu roztahovat, což způsobí vznik migrény. Podobně je to i s čokoládou, která obsahuje tyramin a velmi malé množství kofeinu.

Uzeniny a párky

Kromě výskytu tyraminu se v uzeninách nebo párcích nachází dusitany, které se používají především jako konzervační látky. Někdy obsahují rovněž glutamát sodný pro zlepšení chuťových vjemů. U citlivých lidí proto můžou vyvolat bolesti hlavy.

Používejte radši přírodní dochucovadla

Především do instantních polévek či asijských jídel se přidává již zmíněný glutamát sodný. Nachází se ale také v hotových kořenících směsích. Vyvarujte se rovněž zálivek a omáček, které obsahují umělá sladila, jako je aspartam. Migrénu může vyvolat i některé octy, ve kterých se vyskytuje oxid siřičitý.

Studené mléčné produkty

Migrénu způsobují rovněž tučné mléčné produkty, pod které spadají jogurt, smetana, máslo a již zmíněné sýry. Bolest hlavy může být vyvolána i samotnou teplotou potraviny. Jedná se především o zmražené a studené potraviny nebo nápoje. Pokud často trpíte migrénami, je dobré si jogurt z lednice před konzumací vyndat, aby vám do doby, než ho budete jíst, zteplal.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, prozeny.cz, cs.medlicker.com