Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, zkráceně řečeno FDA, je americká agentura, která dohlíží na jejich výrobu a složení. Jestliže jídlo začne porušovat státní zákony či veřejné mínění, mohou ho prostřednictvím zákonů zakázat. To slouží především k ochraně ohrožených druhů živočichů a nelidského chování k nim nebo k ochraně zdraví lidí před toxicitou.

Ve videu na YouTube, na kanálu TOP veci do 2 minut můžete vidět 5 zakázaných jídel, která u nás běžně jíme:

Zdroj: Youtube

Čerstvé mléko

Milovníci kávy si ráno bez mléka nedokáží ani představit. V některých státech USA je ale prodej čerstvého mléka nadojeného přímo od krávy zakázán nebo omezen. V čerstvém mléce se totiž mohou vyskytovat nebezpečné mikroorganismy, jenž představují pro člověka vážná zdravotní rizika. V obchodě si proto můžete zakoupit pouze pasterizované mléko, které není zdraví nebezpečné.

Mladé sýry

Na poctivě vyrobené sýry jako je Camembert, Époisses, Roquefort nebo plísňový sýr Brie ve Spojených státech zkrátka nenarazíte. Tyto pravé druhy sýrů se vyrábějí z nepasterovaného mléka, kvůli čemuž jsou z bezpečnostních opatření zakázané. Na těchto čtyřech sýrech si proto pochutnáte kdekoliv jinde, jen ne v USA.

Kinder vajíčko

I tato čokoládová sladkost, která si získala velkou oblibu hlavně u dětí, je v Americe nelegální. Není to z důvodu špatného složení pochutiny, ale právě kvůli malé hračce uvnitř. Vláda tuto hračku považuje za možné riziko, kvůli kterému se může malé dítě udusit. Aby k tomu nedošlo, zakázala prodej Kinder vajíček po celých Spojených státech amerických.

Kaviár z jesetera

Rybí jikry jsou považovány za luxusní pochoutku, kterou ale nezakoupíte v USA. Je to z důvodu ochrany jesetera, který se stal v roce 2005 vymírajícím druhem v řece Missouri. Stejný zákaz lovení platí i pro měkkýše křídlatce velikého, mořské želvy, žraloky, zpěvné ptáky ortolany, ryby bubeníky americké nebo dokonce i koně.

Haggis

I když se jedná o tradiční skotskou pochutinu, můžete se s ní běžně setkat i u nás. Haggis je vyráběn ze srdcí, plic a jater ovcí společně s ovesnými vločkami, cibulí, vývarem a ovčím lojem. Celá směs je poté zabalena a podávána v ovčím žaludku. Složení sice není nijak lákavé, ale pro některé je to opravdová lahůdka. Kvůli výskytu ovčích plic je však tento pokrm ve Spojených státech zakázán. Obsahují totiž vysoké množství mikrobů, které mohou způsobit zdravotní potíže.

Související články

Zdroje: eatthis.com, stacker.com, restaurantclicks.com