Mnoho žen po 50 má dojem, že jim skončil aktivní život, ale to je jeden velký omyl. Ovšem kterou životní cestu si vyberete, je vždy jen na vás a na vašem rozhodnutí. I druhá polovina života se dá strávit aktivně a v plné formě. Dokonce i s jistou dávkou zkušeností a moudrosti. Prožijte i další etapu života s radostí a elánem.

Buďte stále fit a v pohodě

Nenechte se po padesátce zastavit a užívejte si každý den plnými doušky, přestože začne tělo procházet přirozenými změnami. Je to naprosto normální. Ačkoliv vás sem tam někde „píchne“ a objeví se i další vrásky, stačí jen upravit pár drobností. Uspokojujte se hlavně dobrou náladou, činnostmi, které vás nabíjejí, aktivním pohybem, společností opravdových přátel a také správným jídlem. Máme pro vás 5 tipů potravin, které vám „padesátku“ na krku značně zpříjemní.

Chcete znát 10 TOP nejzdravějších potravin? Inspirujte na videu:

Zdroj: Youtube

Citron a limetky

Právě citrusy jsou doslova nabité důležitým vitaminem C a jejich šťáva má vliv na zdravý imunitní systém. „Céčko“ je perfektní antioxidant, který dokonale ochraňuje pokožku před nebezpečnými účinky volných radikálů. Díky citronu budete mít zdravou kůži, a navíc krásně zářivou. Napomáhají k tomu i obsažené flavonoidy.

Přestože je citronová šťáva přirozeně kyselá, způsobuje v lidském organismu zásaditý účinek a zároveň podporuje správný metabolismus. Protože způsobuje zvýšený objem moči, je citronový nektar skvělým pomocníkem při detoxikaci těla, což příznivě ovlivňuje močové ústrojí a správné fungování enzymů. Díky vysokému podílu draslíku, stimulují citrony mozek i nervové buňky. A samozřejmě se jedná i o dokonalého pomocníka při jakémkoliv nachlazení.

Brokolice

Brokolice patří mezi superpotraviny, a to nejen díky vysokému obsahu antioxidantů, ale i mnohých významných minerálů a sloučenině sulforafan, které značně zpomalují proces stárnutí. Kromě vitamínu C a K1 najdete v této vynikající zelenině i draslík a hořčík, což podporuje správnou činnost srdce a svalů. A další pozitivum je obsah velkého množství vlákniny, která podporuje správnou činnost střev a jejich prevenci proti vážným chorobám. Trpíte artrózou nebo artritidou? Brokolice vám pomůže správně vyživovat chrupavky.

Ryby a plody moře

Tyto zdravé pochutiny by neměly chybět v žádném jídelníčku, ať už je vám padesát nebo dvacet. Jsou totiž bohatým zdrojem užitečných omega-3 mastných kyselin, které díky protizánětlivým účinkům chrání organismus před mnohými cévními chorobami a onemocněním srdce. Zpomalují také proces stárnutí, protože podporují funkci mozku a pomáhají tak v boji proti dnes tolik aktuální Alzheimerově chorobě. Mořské ryby jsou také jedním z nejdůležitějších zdrojů jódu, který udržuje ve formě a správné činnosti štítnou žlázu.

Mrkev

Ze všeho nejlepší je mrkev v syrovém stavu, protože obsahuje nejvíce výživných látek. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších zdrojů provitaminu A, tedy karotenu, který neježe zlepší stav vaší pleti a zpomaluje stárnutí, ale podpoří i váš zrak, jelikož vyživuje sítnici a podílí se na jejím správném fungování. V hojném počtu jsou zastoupeny i vitamíny B, C, D, E a K. Konzumací této chutné chroupavé zeleniny dodáte tělu i vápník, železo, křemík, hořčík, síru a fosfor. Pravidelná konzumace mrkve podporuje imunitní systém, je výbornou prevencí všech kardiovaskulárních onemocnění a nádorového bujení.

Avokádo

Avokádo je také na zpomalení stárnutí k nezaplacení. Obsahuje totiž vysoké procento zdravého tuku, který se podílí na hydrataci pokožky celého těla včetně obličeje, protože umí obnovovat klesající hladinu kolagenu. Jedná se také o velice silný antioxidant, který chrání organismus před mnoha nebezpečnými nemocemi. Proti projevům stárnutí dokáže bojovat i díky obsaženým vitamínům A, C, E a K. Avokádem lze nahradit ve stravě tučné máslo a majonézu, bezvadně se hodí do zeleninových i ovocných salátů a jsou z něj i velice chutné a zajímavé dipy.

Zdroje: www.pikant.cz, www.cs.vivrefemme.net, www.wn24.cz