Podle čínské medicíny bychom v chladnějších dnech měli konzumovat potraviny, ve kterých převažuje mužská energie neboli jang. Ty dokážou tělo zahřát, jelikož zrychlí a podpoří cirkulaci energie. Naopak chladivý účinek mají potraviny, kde převažuje ženská energie zvaná jin. Pokud budete jíst saláty nebo jogurty, tělo bude muset vynaložit velké množství energie, aby vás zahřálo, čímž můžete pociťovat únavu a pozorovat i oslabení imunity.

Skvělá snídaně po ránu

Nastartujte den s pomocí obilninové kaše, jež vaše tělo rychle prohřeje a dodá energii na celé dopoledne. Nejvíce účinné jsou především pohanka a jáhly. A jak si kaši připravit? Není to nic složitého. Zalejte kaši teplou vodou a přidejte ovoce, oříšky nebo semínka. Dochutit ji můžete i skořicí, která celou kaši krásně provoní.

Okořeňte si jídlo

Silné zahřívací účinky má také běžné koření, které v kuchyni jistě najdete. Přidávejte do jídel v zimním období více chilli, kurkumy, kari, pepře, badyánu, hřebíčku a kmínu. Využít je však můžete i do horkých nápojů, které vás tak dvojnásobně prohřejí.

Nezapomeňte na maso

Připravte si drůbeží, jehněčí, kachnu nebo husu k obědu spolu s luštěninami, čímž si nadělíte hojnou dávku bílkovin a vlákniny, která podporuje trávení. Uvařit můžete také hovězí vývar, jenž dodá tělu důležité vitaminy a minerály a krásně vás prohřeje. Právě železo, které je v hovězím mase obsažené, zajišťuje správné prokrvení organismu a udržení tak tepla v těle.

Vždy vodu pokojové teploty

Pro Číňany je nepřípustné pít vodu o nižší, než pokojové teplotě. Do vody přidejte špetku skořice a pár plátků pomeranče. Určitě vám takový nápoj přijde vhod. Voda pokojové teploty spolu se skořicí zajistí dostatečné prohřátí těla a z pomeranče pak získáte vitamin C, který je v chladných dnech také velmi důležitý.

Zázvor do jídla i do čaje

Mezi nejběžnější zimní potraviny se řadí zázvor, který je přírodním léčivem proti nachlazení a kašli. Připravte si z něj čaj se lžičkou medu a citronovou šťávu a zahřívací nápoj plný vitaminu C máte hotový. Zázvor je velmi účinný posilovač imunity, který udrží teplo uvnitř těla.

Připravit si můžete i pečený čaj, který vás v zimě krásně zahřeje. Jak na to, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Zdroje: youtube.com, cz-test.cz, blesk.cz, magazin.recepty.cz, blog.kosik.cz