Už za pár týdnů jsou tady Vánoce a tak se téma diet i hubnutí dostane zase do středu pozornosti. Častou chybou všech, kteří se pokouší shodit nějaké to kilo, je snaha minimalizovat příjem potravy. Jak ale upozorňují výživový poradci, výrazné omezení kalorického příjmu může paradoxně vést k opačnému efektu – tělo se totiž přepne do úsporného režimu. Náš organismus je totiž nastaven tak, aby v období hladu minimalizoval spotřebu energii a zajistit tak co nejdelší přežití bez jídla. Jenže, dnes už se nám zpomalení metabolismu moc nehodí, a už vůbec nestojíme o tukové zásoby a horší časy.

Udržujte tělo v provozu

Tukových zásob se naopak potřebujeme zbavit. A jedinou cestou, jak toho dosáhnout je přesvědčit tělo, že jídla má dostatek a tudíž může „všechny systémy“ rozjet naplno. Protože jen v tom případě bude spalovat maximum energie. Ale pozor, nesmíme si vykládat tohle doporučení jako pobídnutí k přejídání. Základním pravidlem hubnutí je stále kalorický deficit – jednoduše musíme přijmout méně kalorií, než jich tělo spálí.

Takže jak to udělat, aniž bychom tělo přiměli zpomalit? Prostě je potřeba jíst tak, abychom co nejméně pociťovali hlad. Většina výživových poradců proto zdůrazňuje význam snídaní. Václava Kunová obvykle svým klientům klade na srdce, aby se nasnídali nejpozději hodinu po probuzení. Nemusí to být nijak velká snídaně, ale důležité je organismus nastartovat. Dodat mu ráno energii na to, aby se mohl rozjet na plné obrátky. Podobný význam mají také svačiny během dne. Prostě musíme ubezpečit své tělo, že jídla bude mít dost a může co nejvíce energie spotřebovávat.

Potraviny, co pomohou zrychlit metabolismus

Pokud se vám podaří správným způsobem stravování tělo přesvědčit, že nemusí metabolismus zpomalovat, jste na dobré cestě. Pak můžete vyzkoušet i některé potraviny, které naopak metabolismus trochu nakopnou. Protože to znamená jediné – tělo bude potřebovat více energie a tedy bude spalovat více kalorií. Nikdy nezapomínejte na dostatečný příjem tekutin, naprosto postačí obyčejná voda.

Bílkoviny

Proteiny nebo-li bílkoviny pomohou s hubnutím hned dvakrát, jsou totiž základním stavebním kamenem svalové hmoty. Kilogram svalů přitom potřebuje ke své činnosti mnohem více energie, než kilogram tuku. Takže pokud přidáte svalovou hmotu, automaticky se zvýší vaše bazální kalorická spotřeba (tedy množství kalorií, které vaše tělo spaluje i v klidovém stavu).

Kromě toho, samotný metabolismus bílkovin je pro tělo docela náročným úkolem, na jejich zpracování tělo potřebuje skoro třetinu jejich energie. Z každých sto kalorií tak zhruba třicet „zmizí“ jen tím, že je musí tělo trávit. Dodat bílkoviny do jídelníčku není tak složité. Do zeleninového salátu přidejte uvařenou cizrnu nebo kuřecí maso, na svačiny zařaďte skyr nebo řecký jogurt. I sladká snídaně bude na bílkoviny bohatší, můžete si pomoci jedním tipem doktorky Kunové. Pokud snídáte vločky nebo müsli s jogurtem, přidejte si do něj trochu tvarohu. Sice to znamená o něco vyšší příjem tuků, ale také citelně zvýšíte příjem bílkovin.

Grapefruit

Určitě jste už slyšeli o zaručených dietách založených na citrusech. Samy o sobě obvykle dlouhodobě nefungují, přesto je ale dobré citrusy do jídelníčku zařadit a to nejen kvůli vitamínům. Látky obsažené v grapefruitu totiž přispívají ke zrychlení metabolismu. Látky, které způsobují jeho typickou hořkou chuť, pomáhají regulovat chutě na sladké. Což může být hodně užitečná pomoc. Aby toho nebylo málo, flavonoidy v grapefruitu přispívají ke zlepšení krevního oběhu, posilují imunitu a pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi.

Skořice

Skořici očekáváme obvykle ve sladkých jídlech, které tělu dodají hlavně dávku sacharidů. Ale třeba indická, a asijská obecně, kuchyně ji vnímá trochu jinak. Ve směsích jak je kari, koření pěti vůní nebo i samotnou se ji nebojte použít i k masu nebo do zeleninových jídel. Skořice totiž přispívá ke zrychlení metabolismu a urychluje látkovou výměnu. Bývá považována za přírodní antibiotikum, posiluje i činnost mozku, což je mimochodem orgán, který se na energetické spotřebě našeho těla podílí úplně nejvíc. Kromě toho ovlivňuje skořice hladinu krevního cukru a pomáhá ji stabilizovat. Díky skořici nám tak při hubnutí méně hrozí stavy tak zvaného vlčího hladu, které bývají spojeny právě s kolísáním hladiny krevního cukru.

Chilli

Asi jen těžko najdeme nějaký zázračný přípravek na hubnutí, kde by nebylo chilli. V různých obchodech se speciální výživou najdeme i lahvičky se sušeným chilli, které se nám snaží namluvit, že jen díky nim budeme hubnout. Špatná zpráva je, že to tak úplně není. Bez pohybu a kalorického deficitu to nepůjde, ani kdybychom chilli jedli na kila. Dobrá zpráva je, že chilli opravdu roztočí metabolismus do vyšších obrátek. Může za to kapsaicin, alkaloid zodpovědný za pálivou chuť papriček. To, že se při konzumaci ostrého jídla zpotíme, není náhoda. Některé studie ukazují, že pouhý gram chilli může zvýšit naši klidovou spotřebu energie až o 10 kalorií za hodinu. Efekt přitom vydrží skoro pět hodin.

Káva a zelený čaj

Také se bez voňavého šálku kávy neobejdete? Pokud hubnete, nemusíte si ho vůbec vyčítat (tedy bez cukru, šlehačky či smetany). Kofein přispívá ke zrychlení metabolismu, údajně skoro o pětinu. Podobně jako káva pak funguje také zelený čaj. Ten navíc obsahuje Epigallocatechin galát (EGCG), látku, která se v čínské medicíně používá k ovlivňování hladiny hormonů v našem těle. Působí také na spalování tuků, údajně zejména v oblasti břicha.