Prachoví roztoči ve vašem lůžku

Prachoví roztoči žijí všude kolem nás v obrovských počtech. To je prostě fakt. Pokud s nepřestěhujete do pouště nebo za polární kruh, budete s nimi denně uléhat do postele. Právě naše lůžko je ideálním líhništěm pouhým okem neviditelných roztočů, jejichž výkaly se šíří vzduchem navázané na prach. Nejlépe se jim daří v teple, vlhku a tmě. V posteli jsou roztoči přítomní hlavně v matraci, ale také v polštářích, peřinách, přehozech či plyšových hračkách. Živí se šupinkami odumřelé kůže a v posteli mají ideálních 22 až 26 stupňů Celsia i potřebnou vlhkost. To je také důvodem toho, proč se symptomy alergie či astmatu začnou projevovat v noci, případně brzy nad ránem.

Jen speciální materiály ochrání proti prachovým roztočům

Zajímavé je, že různé materiály nehrají zásadní roli v tom, jestli se v nich roztoči usadí nebo ne. Na materiály se musíme podívat z jiného úhlu pohledu. Je to právě otázka časté údržby, která by nás měla zajímat při výběru lůžkovin a dalších textilií v ložnici nebo i v celém bytě či domě. Nejdůležitější je ale bezesporu postel, kde jich je okolo 80 % z celého obytného prostoru. A úplně ze všeho nejvíc osídlují matrace. Naštěstí se na trhu už objevily speciální materiály, které jsou dostatečně prodyšné a savé, na druhou stranu neprůchodné pro roztoče a znečistění jimi způsobené.
Lůžkoviny by měly být dobře pratelné. To znamená, že materiál i objem by měly být takové, aby se vám s ním dobře manipulovalo při častém praní. Pokud můžete, zainvestujte do speciálních lůžkovin a potahu matrace. Všichni víme, že kvalitní spánek je nenahraditelný.

Častým a důkladným úklidem proti roztočům

Je jasné, že lůžkoviny a další textilie, ale i plyšové hračky je nutné často prát, případně také žehlit. Ložnici i zbytek bytu je potřeba pravidelně zbavovat prachu manuálně. Vysavače s HEPA filtry jsou dnes již standardem a na otěr nábytku postačí vhodná vlhká utěrka. Byt můžete také zbavit veškerých textiních povrchů, které nejsou nezbytně nutné. Koberce, závěsy či dekorativní polštáře jsou nahraditelné a jistě najdete alternativu, která bude vyhovovat i vašemu vkusu. Pamatujte, že zvlhčovač vzduchu může ulevit při nachlazení nebo problémech s dýcháním, ale vlhko z něj zároveň prospívá roztočům.

Zmrazte roztoče v mrazáku nebo venku

Existuje nějaké řešení, které by nic nestálo? Teoreticky ano. Roztoči nedokáží přežít sucho a teploty přes 55 stupňů Celsia nebo pod bodem mrazu. Právě mráz vám může pomoci zbavit lůžkoviny roztočů. Malé hračky, případně polštář můžete jednoduše uzavřít do igelitového sáčku nebo pytle a nechat zmrazit v mazáku. Nicméně zima se blíží a s ní i venkovní teploty pod bodem mrazu. Lůžkoviny či plyšové hračky vystavte mrazu na minimálně čtyřiadvacet nebo ještě lépe na osmačtyřicet hodin. Dva dny v teplotách pod bodem mrazu roztoče zabije, anebo alespoň radikálně sníží jejich výskyt.

Zdroje: https://www.getgreenbewell.com, http://www.stopalergii.cz