Pro mnohé z vás to zní možná překvapivě, ale pravidelná konzumace kávy může mít opravdu pozitivní vliv na naše zdraví. Obsahuje totiž řadu antioxidantů a dalších prospěšných látek, které mohou pomoci předcházet různým nepříjemným chorobám. Chcete vědět, před kterými nemocemi vás káva ochrání a kolik šálků kávy denně je optimálních?
Škodí káva zdraví, nebo je naopak superpotravinou? Podívejte se na toto zajímavé YouTube video na kanálu Rozum v troubě:
Kolik kávy si můžete dovolit
Přestože má káva mnoho zdravotních benefitů, není vhodné ji konzumovat v nadměrném množství. Obecně se doporučují 3 až 4 šálky denně. Vyšší dávky kofeinu by mohly způsobit potíže se spánkem, úzkost, zvýšený krevní tlak nebo jiné nežádoucí účinky.
Každý člověk je jiný a jeho tolerance ke kofeinu se může lišit. Pokud máte nějaké zdravotní problémy, poraďte se o konzumaci kávy vždy se svým ošetřujícím lékařem. A co vše káva dokáže?
Snižuje riziko cukrovky
Pravidelné pití kávy každý den snižuje riziko diabetu 2. typu o zhruba 23 až 67 % a značně redukuje i rizika jejího vzniku. Káva totiž zlepšuje citlivost buněk vůči inzulinu a snižuje tak hladinu cukru v krvi.
Parkinsonova a Alzheimerova choroba
Pravidelná konzumace kávy dle odborníků snižuje riziko vzniku Parkinsonovy choroby. Stejně tak tento nápoj pomáhá chránit mozek před degenerativními změnami spojenými s Alzheimerovou chorobou.
Je to díky sloučeninám, které vznikají během pražení kávy. Obsažený kofein v kávě zvyšuje množství neurotransmiterů, čímž zvyšuje mozkovou aktivitu, tedy bdělost a pozornost. Káva zlepšuje paměť, a tedy schopnost mozku zapamatovat si nějakou informaci a nadále si ji uchovat v mysli.
Srdeční choroby
Káva může pomoci snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění jako je infarkt myokardu nebo mrtvice. Pití kávy snižuje nežádoucí ukládání vápenatých sloučenin ve věnčitých srdečních tepnách, což je nejčastější příčinou srdečního infarktu. V běžné míře konzumace kávy chrání nejen vaše cévy, ale i srdce.
Onemocnění jater
Pravidelné popíjení kávy výrazně snižuje riziko rakoviny jater. Jeden šálek denně zmírňuje v tomto případě hrozbu o 20 %, 2 šálky až o 35 %. Předejdete i nebezpečné cirhóze, která způsobuje nejprve zjizvení jater a posléze i jejich selhání. Pokud budete pít 4 šálky za den, pravděpodobnost tohoto onemocnění se může snížit až o 84 %.
Zdroje: www.medicalnewstoday.com, www.idnes.cz, www.novinky.cz