„Není to ovšem pravda,“ vysvětluje MUDr. Chaloupecká, „člověk ‚zpigmentuje‘ na sluníčku vždy. Jen to nebude tak rychle a intenzivně. Vysoké sluneční faktory nás chrání hlavně proti spálení a to je pro náš život to nejdůležitější – abychom se nespálili. Opakované spálení, zejména v dětství, je nejrychlejší cestou k pozdější tvorbě zhoubného nádoru kůže – melanomu.“

I když se chráníme před spálením, stačí, když se často a hojně vystavujeme sluníčku a nepříjemné následky vystavení se slunečnímu záření se dostaví tak jako tak. Do ordinací dermatologů pak míří dámy středního věku, které trápí

  • pigmentace v obličeji a na exponovaných místech (sluneční lentigo a různé „stařecké“ pigmentace),
  • ochabování pokožky, která rychle ztrácí elasticitu,
  • rozšířené žilky v obličeji.

To vše jsou známky rychlého stárnutí kůže často vystavované slunečnímu záření, ale jedná se víceméně o kosmetické záležitosti.

V horším případě se mohou objevit tzv. solární keratózy (tady už se jedná o prekancerózy) nebo nádory, které vznikají z přehnaného opakovaného slunění – basaliomy a spinaliomy.

A pak je tady nádor, kterého se bojíme asi nejvíce – zhoubný melanom. Jako nejčastější důvod jeho vzniku se udává velké spálení kůže (hlavně v dětství).

Na vznik melanomu nás upozorní nový pigmentový útvar, většinou hodně tmavý a nepravidelný, který rychle mění tvar i barevnost a později vystupuje nahoru. Je zrádný v tom, že se občas může objevit i na místech, která nebyla osluněná, jako jsou sliznice nebo prostor mezi prsty u nohou.

Větší riziko vzniku maligního melanomu mají lidé s velkým množstvím pigmentových névů (50–90). Melanom je značně nebezpečný typ nádoru, který je schopen poměrně časně metastázovat. Na druhé straně se jedná o nádor, který je uložen na kůži a je barevný, takže je možné ho v naprosté většině případů odhalit v časném stadiu, kdy je pravděpodobnost vyléčení téměř stoprocentní.

Problémy a jejich řešení

Pro většinu kožních problémů kosmetického charakteru nabízí moderní dermatologie podle doktorky Chaloupecké elegantní a velmi šetrné způsoby řešení.

Pokud nás trápí pigmentace, nejlepším řešením jsou lasery. Přesně cílený laserový paprsek rozmělní pigment v kůži na drobné částečky. Ty jsou následně pohlcovány a odplavovány bílými krvinkami, takže skvrnka se postupně odbarví.

Rozšířené žilky se nejefektivněji odstraní tzv. cévními lasery, které zataví a koagulují cévku, a ta se opět během pár dní ztratí. Po zákroku ošetřené místo přechodně ztmavne, ale během deseti dnů ztmavnutí vymizí a ložisko vybledne. V obou případech laserového ošetření se důsledně chráníme před slunečním zářením, protože hrozí zpigmentování ošetřeného místa.

Kůže ztratila elasticitu, nezdá se dostatečně pevná? Dnes už existuje velké množství laserů a pulzních světel, které dokáží tepelně prohřát vazivovou vrstvu kůže a díky tomu během šesti týdnů nastartovat remodelaci a tvorbu kolagenních a elastických vláken. Tento proces se nazývá rejuvenace.

Prekancerózy a nádorky se dají buď odpařit erbiovým odpařovacím laserem, seškrábnout exkochleační lžičkou nebo kryalizovat, možností je více.

Pokud jde o vlastní nádor – basaliom, spinaliom, melanom – tam je jednoznačně na místě chirurgická excize a histologické vyšetření.

Nezapomínáme na prevenci

Podobně jako u jiných preventivních vyšetření doporučují lékaři i u kůže pravidelné samovyšetření všech znamének a nepravidelností kůže. Kožní nádory jsou totiž (na rozdíl od jiných) vidět, a tím je šance jejich objevení větší. Navíc jsme sami schopni celkem dobře odhadnout, že se znaménko mění. Mimo to se doporučuje jednou za rok navštívit dermatologa a nechat si od hlavy až po paty zkontrolovat všechna znaménka. Pokud se lékaři některé nebude líbit, zkontroluje je speciálním přístrojem – dermatoskopem.

Karotenoidy najdeme třeba v mrkvi, rajčatech, kukuřici, špenátu, meruňkách, broskvích, grapefruitech a pomerančích, ale také v řasách a v houbách.

Při opalování bychom pak měli používat ochranné krémy podle svého fototypu, chránit se před poledním sluníčkem a dopřávat si velké dávky přírodního betakarotenu.

Jak poznat prekancerózy?

„Prekancerózy jsou předstupně kožního nádoru a nejčastěji se projevují jako zčervenalé skvrnky, na kterých se tvoří jemné stroupky, jež se opakovaně sloupávají a znovu se objevují,“ vysvětluje MUDr. Chaloupecká. Typická je pro tyto formy nádorků věta: „Seškrábl jsem to a ono to tam zase vzniklo…“ V pozdější době, když tyto stroupky strhneme, začínají občas trošku krvácet, a to už je důvod k rychlé návštěvě lékaře!

Více slunce, méně rakoviny?

Před pár lety přišli vědci z norského Institutu pro výzkum rakoviny na to, že mírné slunění může prodloužit život a ochraňovat před různými nemocemi. Pokud se zachová rozumná dávka, slunění prý mnohem víc prospívá než škodí.

Zvýšená produkce vitaminu D, ke které dochází v lidském těle při slunění, totiž chrání před chorobami, jako jsou křivice nebo osteoporóza. Podle norské studie je možné, že vitamin D, vznikající při pobytu na slunci, má příznivý vliv i na prognózu rakovinových onemocnění.

Samozřejmě jde o to, najít tu správnou míru. Abychom měli dostatek vitaminu D, stačí prý každý den pobývat na slunci zhruba polovinu času, který naše kůže potřebuje k opálení.

Foto Shutterstock a archiv