Zdroje: www.livestrong.com, www.healthline.com

Kterých 8 účinků kávy možná neznáte?

O kávě se ještě před několika dekádami uvažovalo jako o akceptovatelné návykové látce, kterou bychom měli omezit či zcela vynechat z našeho pitného režimu. Čím více toho víme, tím méně kávu zatracujeme. I když je návyková, je také plná antioxidantů. Je-li konzumovaná v rozumné míře, působí vesměs pozitivně.

Doktor Eric Berg DC. vám v tomto krátkém videu poví, kterých osm účinků kávy možná neznáte. Poradí vám i proč a jak byste ji měli pít:

Zdroj: Youtube

Káva milovaná i obávaná

I když je jistě dobrý nápad konzumovat kvalitní kávu, nutno dodat, že Evropská unie, Švýcarsko, Austrálie a Nový Zéland mají ty nejpřísnější požadavky nejen na kávu, ale na veškeré potraviny a maximální limity zbytků pesticidů či fungicidů v nich. I přesto je však rozhodně dobré vybírat kávu certifikovanou či takovou, která je produktem ekologického zemědělství.

Vybírat můžete především z různých poměrů robusty a arabiky. Existují ještě kávovníky šari a liberijský, ale ty na trhu najdete jen zcela výjimečně. Směs robusty a arabiky či jen čistě jednodruhová káva jsou dobře rozeznatelné už na obalu výrobku. Producenti se nejčastěji pyšní 100% obsahem arabiky, protože je to káva o něco lahodnější, méně kyselá, ale také dražší. Plyne to především z toho, že arabika musí být pěstována ve vyšších nadmořských výškách a celkově je její produkce náročnější, nicméně plodí velká zrna. Zatímco robusta je chuti zemitější a výraznější, má až dvojnásobný obsah kofeinu, odolává lépe škůdcům a v nižších nadmořských výškách nemusí ani čelit mrazíkům.

Na trhu se podílí arabika zhruba 60 % a robusta zbývajícími 40 %. Jiné kávy jsou zanedbatelné.

Kolik kávy vypít a kdy?

Aby byla káva zdraví skutečně prospěšná a nebyla zdrojem dalších problémů, měli byste také myslet na to jak a kdy si ji dopřát.

V odborné literatuře se můžete setkat s tvrzením, že bezpečné a prospěšné je konzumování čtyř, maximálně šesti šálků denně. Každý dokážeme zhodnotit, jak takový šálek může vypadat a kolik kávy k němu asi bude potřeba. Pokud pijete kávu velmi silnou, pak maximální denní příjem omezte spíš na menší počet šálků. Na druhou stranu šálek také není půllitr, jak se vám mohou některé řetězce kaváren namluvit.

Aby káva neškodila a nebyla zbytečnou přítěží, neměla by být příliš slazená, ať už cukrem, nebo sirupy. I jeden šálek lahodného nápoje se může stát kalorickou bombou. Především pokud jde o kávu plnou smetany či šlehačky s polevou, případně dalšího zdobení v podobě sypání, marshmallow či dalších dobrot.

Káva sice na každého z nás působí docela jinak a někteří z nás si dají šálek večer bez jakýchkoli problémů s usínáním, nicméně neplatí to pro všechny z nás. Kofein v našem těle zůstává 5 až 10 hodin. I proto se doporučuje odpolední konzumaci omezit či zcela vyloučit.

Pokud pijete hodně kávy a rozhodnete se pro rozumné omezení, nedělejte to ráz na ráz. Pro vás i vaše okolí je rozhodně vhodnější postupné snižování přísunu kofeinu, třeba pomocí bezkofeinové kávy či melty. Mohou se totiž objevit nejen bolesti hlavy, ale také nervozita či problémy se soustředěním.

Související články