Základem dobrého prospívání organismu je rovnovážný stav. Jedním z důležitých aspektů rovnováhy je správné kyselo-alkalické prostředí. Pokud není optimální, a to dlouhodobě, pocítíte brzy možné příznaky a celkové přetížení. Abyste této situaci v lepším případě předešli, anebo ji alespoň mohli řešit, zjistěte si, jak na tom jste a otestujte se.

Co je to acidóza

Více o překyselení organismu se dozvíte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Pokud se vám v těle nahromadí velké množství kyselin, naruší se kyselo-alkalická rovnováha. V principu dochází k porušení přirozeného vnitřního prostředí a s tímto problémem si není radno zahrávat. Na kyselost prostředí a odstraňování atomů vodíku reagují především játra, ledviny, plíce a tenké střevo. Acidóza metabolická je charakteristická pro ledviny a ta respirační se začíná projevovat v plicích.

Rizikové faktory

Tato zdravotní nepříjemnost by se měla co nejdříve řešit, aby nehrozily další problémy. Častými rizikovými faktory jsou špatná životospráva, nedostatek fyzické aktivity, nevhodný stravovací režim, nadmíra alkoholu, užívání určitých léků, poruchy metabolismu, obezita nebo diabetes.

Nejčastější příznaky překyselení

Mezi nejčastější příznaky překyselení organismu patří například únava, bolest hlavy a zmatenost, špatné trávení, nevolnost, zvracení, bílý povlak na jazyku, zápach z úst, časté infekce, podrážděnost a svalová slabost.

Pokud se jedná o respirační typ choroby, jedinec má potíže s nádechem a obtěžuje ho tzv. krátký dech. Objevit se mohou i problémy s nervovým systémem, které se mnohdy projevují třesavkou a někdy i nefunkčností mozku a kómatem.

Ve výjimečných případech může dojít i k postupnému selhání ledvin, kdy se v těle hromadí odpadní látky, jako jsou fosfáty, anionty či sulfáty. Překyselení organismu může být také příčinou vzniku některých nemocí jako například artritida, revma, zubní kazy, potíže se žlučníkem či hemoroidy.

Využijte domácí test pH

Pokud chcete zjistit, jak na tom vaše tělo s pH je, pořiďte si v lékárně nebo v e-shopu jednoduchou zdravotní pomůcku - lakmusový indikační pH papírek.

Překyselení organismu poznáte z moči

Postup zvládne naprosto každý, protože je naprosto banální a můžete si ho udělat v domácím soukromí. Jednoduše papírek smočte na 1 až 2 sekundy ve vaší moči a indikátor se chemickou reakcí zabarví do výsledného odstínu, z něhož zjistíte dle vzorníku či manuálu, jaké je pH vaší moči. Hodnota pH moči by měla být v rozmezí 5,0–6,5, přičemž krajní hodnoty jsou 4,5–8,0.

Související články

Zdroje: www.upravvodu.cz, www.celostnimedicina.cz, www.ionizator-vody.cz