Pokud sledujete nové trendy, jak si zkvalitnit zdraví a udržet si správnou figuru, jistě jste již pojem přerušovaný půst slyšeli. Jedná se o velice příjemný způsob stravování, na který si dokonce velice snadno během chvilky zvyknete a odměnou vám podle vědců bude nejen figura připravená do plavek.

Intermittent fasting neboli přerušovaný půst

Jedná se o velice populární stravovací formu, která se v posledních letech rozletěla po celém světě, a to s úspěchem. Chcete vědět, v čem spočívá a jaké má výhody?

Podívejte na video:

Zdroj: Youtube

Chce to trpělivost

Pokud si chcete změnit stravovací návyky, a navíc i shodit nějaké to přebytečné kilo, udělejte si hlavně reálný plán. Jestliže se totiž chcete dočkat výsledků, nesázejte nikdy na doporučené nesmyslné rychlohubnoucí diety. Tělo by bylo v šoku a nepohodě.

Jděte na to pomalu a jistě a naučte se dodržovat mezi jídly ty správné intervaly. Pokud si budete chtít novou váhu udržet, držte se pravidla, že optimální je zhubnout zhruba 0,5 - 1 kg za týden. Konkrétně to znamená 500 až 1000 kcal denně, o které byste měli omezit jídelníček, nebo je spálit pohybem.

Přerušovaný půst je hitem

Intermittent fasting je v současné době jedním z nejpopulárnějších světových trendů v oblasti zdraví a fitness. V principu se jedná o střídání cyklů půstu a jídla. Nejde tedy o žádnou dietu, ale spíše o způsob zdravého stravování. Základem je nechat organismus dostatečně odpočinout od jídla, protože teprve pak se zbavuje svých tukových zásob. Samozřejmě byste měli jíst přiměřené porce a vyhnout se nadměrně tučným a sladkým jídlům.

V čem pocítíte změnu?

Změníte časy jídla a nebudete jíst několikrát za den. Nebude to o pravidelné snídani, obědu a večeři, které jsou proložené svačinkami. Možná vám postačí ve výsledku i jedno jídlo denně, dle toho, jaký model si zvolíte. Díky tomu se vaše tělo vrátí ke své přirozenosti a bude si samo říkat, kdy má hlad. Po nějaké době vás to možná udiví, jak je interval dlouhý. Je však nutné dodržovat vždy určitá pravidla.

Způsoby přerušovaného půstu

Přerušovaný půst je možné provádět několika způsoby a výběr je jen na vás. Pokaždé však rozdělují den nebo týden na období jídla a půstu. Během období půstu byste neměli jíst nic.

Metoda 16/8 neboli protokol Leangains

Tento druh přerušovaného půstu naprosto vynechává snídani a jídlo smíte přijímat v průběhu dne během 8 hodin. Například od 12 do 20 hodin, pak následuje šestnáctihodinový půst.

Metoda 5:2

V tomto případě se počítají kalorie, kterých byste měli zkonzumovat pouze 500–600 ve dvou po sobě jdoucích dnech v týdnu. Zbývajících pět dní jezte jako obvykle.

Eat-Stop-Eat má 24 hodin bez jídla

V tomto případě jde o 24 hodinový půst, a to jednou nebo dvakrát za týden. Například nejíte od oběda až do oběda dalšího dne.

Výhody přerušovaného půstu

Přínosem tohoto stravování je nejen ztráta nadměrných tukových zásob a trvalé zhubnutí, ale jedná se i o mnoho zdravotních benefitů.

  • Během času pocítíte mnohem více energie a chuti do života.
  • Budete se lépe soustředit a zlepší se vám paměť.
  • Přerušovaný půst je i výbornou prevencí mnohým degenerativních onemocnění jako je Parkinson a Alzheimer.
  • Tělo se také zbaví veškerých toxinů a odpočine si od stálého trávení.
  • Způsob takového stravování zlepšuje inzulínovou senzitivitu a zvyšuje hladiny růstového hormonu, čímž podporuje spalování tuků a budování svalové hmoty.

Zdroje: www.margit.cz, www.restarthubnuti.cz, www.jamesclear.com