Přeslička rolní (Equisetum arvense) obsahuje asi 7 % kyseliny křemičité, přičemž asi 12 % tohoto množství je rozpustných ve vodě, proto přechází do odvarů. Rozpustná kyselina křemičitá lehce proniká nejen do moči, ale také do pokožky a do sliznic. Má výborné hojivé účinky a příznivě ovlivňuje pružnost a pevnost cévních stěn, takže ji lze využít jako kvalitní antisklerotikum především v počátečních stadiích nemoci. Ve stáří v organismu klesá množství potřebného křemíku, právě přeslička může zajistit jeho vhodný přísun.

Přeslička rolní je mimořádně vhodná při urologických obtížích, působí léčebně i preventivně proti močovým kaménkům a zánětům. Doporučuje se také při léčbě plicních chorob včetně tuberkulózy, jelikož dokáže výrazně regenerovat postižené tkáně.

Při vnitřním užití je třeba opatrnosti

Z přesličky rolní se k léčebným účelům využívá odvar, nálev je méně vhodný – využívá se tehdy, používáme-li přesličku do směsí. Užíváme nejvýše 500 ml odvaru připraveného ze lžíce natě denně v několika dílčích dávkách. Přeslička rolní se často kombinuje do směsí. Velice dobré výsledky má kombinace několika křemičitých drog dohromady – například přesličky, rdesna ptačího, kopřivy a konopičky. Přeslička rolní není zcela neškodná, proto dodržujeme a nikdy nepřekračujeme předepsané dávkování a vyhneme se jejímu použití v těhotenství.

Obklady a koupele

Při zevním užívání se nežádoucích účinků bát nemusíme, toto využití je nejvhodnější. Přeslička rolní podporuje hojení ran, využívá se i pro koupele při bolestech zad a nohou. Používá se také jako kloktadlo při angíně a jiných zánětech v ústní dutině. Lehce osoleným přesličkovým odvarem vyplachujeme nos při rýmě – umí tlumit překrvenou a zbytnělou sliznici, využívá se ale také k povzbuzení atrofující sliznice.

Přesličkové sedací koupele jsou vhodné při bolestech bederní páteře. Nikdy je však neprovádíme při akutních bolestech, vždy počkáme na zklidnění. Připravíme je tak, aby byla bederní páteř pod vodou. Koupel by měla trvat 15 minut. Vlhkost neutíráme, necháme ji uschnout a poté si půl hodiny odpočineme na lůžku. Koupele by měly probíhat ve dvou sériích. Nejprve obden 12 koupelí, potom týden vynecháme a pak páteř doléčíme dalšími 4 koupelemi jednou za tři dny.

Přeslička rolní pomáhá i ve formě obkladů - vlhké nebo kašovité obklady přikládáme na nehojící se místa, na strupovitost, na zhnisané záněty nehtového lůžka, na bércové vředy, píštěle apod.

Kde přeslička roste a jak vypadá?

Přeslička rolní je velmi rozšířenou plevelnou rostlinou polí, pastvin a lesů, přičemž má ráda spíše vlhčí prostředí. Všechny přesličky mají článkovité podzemní oddenky, článkovité duté lodyhy a blanovité listy. Ty vyrůstají v tzv. přeslínkách a svými okraji spolu víceméně srůstají v zubaté pochvy, objímající lodyhu.

Přeslička rolní je vytrvalá rostlina s černým, článkovaným, hluboko v zemi uloženým oddenkem, ze kterého každoročně vyhání dvě různé lodyhy. Časně zjara to jsou asi 20 cm vysoké plodné lodyhy žlutavé nebo pleťové barvy. Na vrcholku mají válcovitý klas - šištici. Po dozrání klasu tato lodyha uschne a na jejím místě vyrazí letní jalová lodyha typického stromečkovitého růstu. Právě ta se sbírá od června do října k léčebným účelům. Nať je lepší sušit při umělém teple do 42 °C, při přirozeném sušení obvykle dobře nevyschne a později často plesniví.

Pozor na záměnu

Většina přesliček je natolik odlišná, že s nimi záměna prakticky nehrozí. Největší nebezpečí záměny hrozí u přesličky bahenní (Equisetum palustre), která může být dost nebezpečná, jelikož obsahuje řadu toxických alkaloidů. Obě rostliny jsou si velice podobné, přeslička bahenní ovšem vyhání plodné i jalové lodyhy současně. Nejspolehlivěji je rozpoznáme podle nejspodnějšího větvení: přeslička rolní má u nejspodnějšího větvení nízkou zubatou pochvu a první přisedlý článek postranní větvičky delší než pochvu. Přeslička bahenní má oproti tomu vysokou zubatou pochvu a první přisedlý článek poněkud kratší.

Rozlišit od sebe obě tyto přesličky je nanejvýš důležité při vnitřním užití (tehdy používáme výhradně přesličku rolní), pro vnější použití na koupele či omývání můžeme použít kteroukoliv z přesliček.

podle knihy Herbář léčivých rostlin