Asi každý kuřák četl, jak cigarety škodí zdraví. Zdravotní rizika dlouhodobého kouření jsou nezanedbatelné. Proto, pokud se rozhodnete skončit s tímto zlozvykem, si nejpozději do měsíce od tohoto rozhodnutí určete svůj den „D", kdy típnete poslední cigaretu. Ze svého okolí odstraňte všechny předměty, které by vám chuť malého provokatéra připomínaly. Místo zapálení cigarety si zkuste najít jiný návyk – uvařit si čaj, projít se nebo si na pár minut zacvičit. Odvykání trvá, podle serveru kouření-zabiji.cz, asi tři měsíce. Tuto dobu využijte k tomu, abyste objevili nové nekuřácké podniky, uvařili si nová jídla a nebáli se využít podpůrných prostředků k odvykání. (Zdroj: www.koureni-zabiji.cz)

Jak pročistit plíce

Samočistící schopnost organismu nastává již několik hodin po típnutí poslední cigarety. Bohužel, plíce si pamatují i jediný prohřešek, ale můžete si být jistí, že se pomalu hojí a regenerují. I vy jim můžete pomoci. Šéf hrudní chirurgie na lékařské fakultě Georga Washingtona ve Washingtonu, doktor Keith Mortman doporučuje především pobyt na čerstvém vzduchu. Pouhá procházka pomůže vzduchovým vakům v plících k tomu, aby zůstaly otevřené. Bývalým kuřákům také doporučuje vyhnout se znečisťujícím látkám jako prachu, plísním a pasivnímu kouření. Vědci navíc zjistili, že když zvířata v laboratořích nechali dýchat filtrovaný vzduch, snížila se jim produkce hlenu, který blokoval dýchací cesty. Podobně působí také pití teplých tekutin a inhalace teplé páry, které pomáhají řídnutí hlenu a snazšímu vykašlávání. (Zdroj: www.healthline.com)

Jak nepřibrat

Cigareta často nahrazuje snídani nebo svačinu. Nikotin navíc zrychluje metabolismus a snižuje chuť k jídlu. Je tedy pochopitelné, že noví nekuřáci mohou s novým režimem přibrat na váze. V průměru lidé přibírají 2,25-4,5 kilogramu za měsíc. Podle lékařů je to ale zbytečné. Doporučují totiž nahradit cigaretu fyzickou aktivitou. I deset minut protahování v době, kdy byste si normálně zapálili, pomůže navýšit spálené kalorie. Dalším tipem je žvýkání žvýkaček bez cukru, které svou chutí potlačí myšlenky na svačinu, dostatečná hydratace nebo kvalitní spánek. Rozhodnutí přestat kouřit je navíc výzvou pro vaše chuťové pohárky. Nebojte se začít objevovat jemnější chutě a zdravé potraviny. (Zdroj: www.nhs.uk/live-well/quit-smoking/)