Zdroje: www.health.com, www.elle.cz

Káva není jen návyková

Káva je pro mnohé rituálem, lahodným dezertem, vyprošťovákem nebo nápojem plným kofeinu, který je každé ráno doslova nakopne. Káva je návyková, a proto se často domníváme, že to bez ní prostě nejde. V umírněném množství, které představují zhruba čtyři šálky denně, není káva jen nápojem, který rozbuší srdce, ale také látkou, která tělu prospívá.

Co se stane, když kávu přestanete pít

1. Zklidní se spánek a zlepší usínání.

Důvodů, proč kávu na týden vynechat, je určitě několik. Účinky takového půstu jsou až překvapivě odlišné od představ, které mají milovníci kávy na začátku. Lidé se totiž domnívají, že budou mít problém s produktivitou a začátek dne bude pomalejší, než jsou zvyklí. Částečně je to pravda, ale ne docela. Díky vysazení kávy, dochází také k úpravě usínání a spánku. Cyklus se během několika dní natolik upraví, že bude ranní vstávání o poznání jednodušší díky kvalitnímu spánku.

2. Budete odolnější vůči stresu

Zklidní se nejen váš spánek a usínání, ale také celý den. Až překonáte fázi, kdy tělo křičelo po kofeinu, pocítíte uvolnění a budete také lépe odolní vůči stresu v práci i doma.

3. Trávení se bude chvilku srovnávat

Co se stane s vaším trávením, je otázka. Zatímco někdo může trpět zácpou, jiní pozorují zklidnění z zlepšení trávení. Záleží to také na kávě, kterou jste dříve pili i na vašem vlastním organismu. Kávy jsou směsí odrůd robusta a arabika. Arabica je o poznání silnější, ale i kyselejší, což může u někoho způsobit až nepříjemné pálení a žaludeční problémy.

4. Fyzický výkon se dočasně zmenší

Na druhou stranu však můžete být méně výkonní fyzicky. Káva totiž roztahuje cévy a zrychluje proudění krve, tedy i okysličování. Budete muset strávit déle rozcvičováním a zahříváním, protože kávový doping za vás srdce nerozbuší.

5. Zdravější ranní start a bolest hlavy

Na počátku se můžete cítit unaveně a podrážděně, bude vám chybět ranní rituál i horký hrnek něčeho dobrého, ale tyty symptomy jsou jen krátkodobé. Navíc můžete ranní start pojmout docela jinak a dát si dobré ovoce a lahodný čaj, které z počátku nebudou dostatečně uspokojivé, ale přechod na jiný režim nebude trvat příliš dlouho. V tomto krátkém „odvykacím“ období můžete trpět i bolestí hlavy, i když je to právě káva, která bolest hlavy běžně způsobuje.

Související články