Různé druhy rakoviny patří mezi velmi obávané nemoci, které postihují stále velké procento lidí. Příčinou vzniku je nekontrolované dělení buněk, které lidský organismus nezvládne. Bohužel Česká republika patří mezi země s poměrně vysokým výskytem, a dokonce je na nejvyšší příčce s nádory tlustého střeva.

Příčiny vzniku mohou být nejen genetické, ale svou roli hraje i celkové životní prostředí a nesprávná životospráva. Protože ještě nebyla vyvinuta žádná stoprocentní léčba, je nesmírně důležitá i prevence, kterou kromě jiného podstatně ovlivňuje i konzumace některých zdravých potravin s antioxidační účinky. Které to podle vědeckých studií jsou?

Rajčata

Výhodou rajčat je hlavně vysoký obsah karotenů, lykopenů a dalších antioxidantů, které jsou velmi účinné proti volným radikálům v těle. Pozitivně ovlivňují tělo především před rakovinou střev, konečníku, prsou, plic a prostaty. Nejvíce lykopenů se uvolňuje tepelným zpracováním rajčat, takže zařaďte pravidelně do svého jídelníčku rajčatová pyré, domácí kečupy, polévky a omáčky.

Česnek

Tato zelenina je zdravá nejen díky obsaženým sloučeninám síry, které zvyšují obranyschopnost celého organismu proti virovým onemocněním, ale významnou roli hraje i účinná látka alicin. Dokáže totiž zkorigovat škody v DNA a zároveň zpomalit či dokonce zastavit množení rakovinných buněk. Pravidelná konzumace česneku je doporučována především jako prevence rakoviny žaludku a prostaty. A nejvíce účinný je česnek především v syrovém stavu.

Lněné semínko

Tato drobná, ale účinná potravina má výborné protirakovinné účinky díky účinné látce lignan. Americkým ústavem pro výzkum rakoviny byla proto dokonce zařazena mezi TOP potraviny, které hrají velmi významnou roli právě proti zákeřné rakovině. Navíc obsahuje i velký podíl zdravých tuků a nepostradatelné vlákniny.

Zázvor

Aktivní složkou je látka gingerol, díky níž je zázvor lehce štiplavý a ničí nádorové buňky. Při výzkumech na univerzitě v Michiganu došli vědci k poznání, že v laboratorních podmínkách efektivně likviduje nádorové buňky vaječníků. Kromě toho umí i výborně předcházet rakovině tlustého střeva a má i silný protizánětlivý účinek

Košťálová zelenina

Květák, brokolice, zelí, kapusta a ředkvičky obsahují nejen důležitý vitamín C, ale i neméně významný vitamín K a mangan. Protirakovinné účinky má především látka sulforafan, jež likviduje nebezpečné buňky nádorů prsu, konečníku a tlustého střeva. Napomáhají tvorbě enzymů, které jsou nepostradatelné v boji s volnými radikály a ničí účinky karcinogenních látek.

Mrkev

Mrkev je proslulá obsahem beta-karotenu, který podle vědců mimo jiné také brání vzniku rakoviny. Lidé, kteří jedí mrkev pravidelně, tak významně snižují riziko tohoto onemocnění.

Chilli papričky

Kapsaicin, tedy látka způsobující pálivost chilli papriček, by se mohla v budoucnu stát účinnou složkou nové generace léků proti rakovině. Kapsaicin totiž údajně ničí rakovinové buňky tím, že napadá jejch energetická centra. Vědci z Univerzity v Nottinghamu, kde se výzkum prováděl, se domnívají, že je možné vyvinout účinné léky, které budou likvidovat pouze nemocné tkáně a nebudou ohrožovat zdravé buňky. Vedoucí výzkumu Dr. Timothy Bates vyslovil domněnku, že strava bohatá na pálivá jídla je nejspíš dobrou prevencí rakoviny, a předpokládá, že účinky kapsaicinu způsobují nižší výskyt mnoha typů rakoviny v Indii nebo Mexiku, kde je strava bohatá na pálivá jídla denním "chlebem".

Fazole

Všeobecně obsahují luštěniny velký podíl vlákniny, ale ze všeho nejvíce ji mají právě fazole. Přítomnost této látky v potravinách dokáže snížit hrozby rakoviny u kolorektálního karcinomu až o 40 %. V luštěninách najdete i látky příbuzné ženským pohlavním hormonům, které snižují rakovinné bujení. Pravidelná konzumace fazolí je nepostradatelná v prevenci rakoviny tlustého střeva

Bobuloviny

Jezte pravidelně borůvky, brusinky, maliny a ostružiny. Nejenže dodáte tělu vysokou dávku vitamínu C, ale zároveň i antioxidantů, polyfenolů a antokyanů, které se svými účinky podílí na prodloužení věku a prevenci mnoha vážných nemocí včetně rakoviny. Borůvky jsou díky výzkumníků doporučovány i pro obsaženou látku pterolstiben, která se aktivně podílí na likvidaci růstu plicních nádorů, a pro antokyn, jež dokáže snížit markery, které způsobují rakovinu tlustého střeva.

Červené hroznové víno

V tomto ovoci je důležitá v boji s rakovinou látka resveratrol. Jedná se o značně silný antioxidant, kterého je nejvíce v semínkách a slupkách hroznů. Perfektně potlačuje růst rakovinných buněk a výborně redukuje další rozvoj této zhoubné nemoci.

Zdroje: www.leano.cz www.rungo.cz, www.idnes.cz, seminka-chilli.cz