Zdroje: www.prozeny.cz, cs.wikipedia.org

Vincent Priessnitz, mladý přírodní lékař

V Jeseníku stále narážíte na jeho jméno a není divu. Když mladého Vincece Priessnitze přejel povoz, jeho hrudník utrpěl taková poranění, že se očekávala jen jeho pomalá smrt. Tak špatně na tom byl teprve šestnáctiletý hoch, který doplatil na splašené koně. Po tom, co zemřel Vincencův bratr a oslepl otec, chlapec léčitelům nevěřil, a proto se rozhodl léčit sám. A uspěl!


Napravil si hrudník studenými zábaly i žebra si srovnal sám. Nakonec se proslavil nejen „zmrtvýchvstáním“, ale také jako přírodní léčitel, který založil první vodoléčebný ústav. To zní téměř honosně, ale nešlo o luxusní promenádu a lázně. Priessnitzovi postačily necky v přízemí jeho domku.

Jak správně udělat Priessnitzův zábal?

Než se vrhnete na máčení prostěradla či jiného textilu, určitě je dobré vědět, nač vlastě zábal použít. Rozhodně se hodí na záněty průdušek, kašel, horečku, ale také angínu či laryngitidu. Priessnitz použil zábaly i na vlastní pohmožděnou ruku.
Zvolte tak velký kus textilu, aby zakryl či omotal část těla, kterou chcete léčit. Látku namočte do vlažné vody a následně položte přímo na tělo. U dospělých může být teplota vody velmi nízká, tj. 8 až 12 °C. Pro děti se doporučuje 22 stupňů, ale rozhodně ne méně. Mokrou látku zajistěte po celém obvodu igelitem nebo jiným neprodyšným materiálem, aby se mohlo místo zapařit. Znovu omotejte látkou, ale silnější, která bude místo zahřívat. Nejlépe se hodí ručník, pléd nebo tenká deka. Zábal upevněte podle možností. Hodí se spínací špendlík, ale pozor na poranění.
Tento zábal nechejte působit zhruba dvě hodiny a opakujte až čtyřikrát denně.

Jak funguje Priessnitzův zábal?

Je to docela prosté. Studená a teplá fáze vybudí cévy ke stažení a následně roztažení. Tím se prokrví tkáně a zajistí rychlejší hojení.
Zábaly by se neměly používat při otevřených ranách, ale ani pokud je pacient nemocný se srdcem, trpí lupénkou, ekzémy či epilepsií. Teplota a trvání se upravuje podle síly, či naopak slabosti nemocného.