I když nejsou přílohy největším přítelem hubnutí, neměli byste je zcela vynechávat. Hlavní složkou vašeho jídelníčku by měly být komplexní sacharidy, které jsou obsaženy hlavně v přílohách. Lze je omezit na začátku vašeho hubnutí pro rychlejší start metabolismu, ale později si je dávejte alespoň dvakrát až třikrát týdně.

Na hranolky a houskové knedlíky zapomeňte

Většina českých jídel má za přílohu hlavně knedlíky. Ty ovšem nejsou nejlepší volbou, když chcete hubnout. Spolu s hranolky, bramboráčky, a i dokonce s bramborovou kaší obsahují velmi mnoho energie. V dietě tyto přílohy mají špatné seskupení sacharidů a tuků, čímž nejsou vhodným jídlem. Řadí se také mezi potraviny s vysokým glykemickým indexem. Při jídle vás hned zasytí, ale po chvilce dostanete zase hlad nebo na něco chuť. Obsahují jednoduché cukry a málo vlákniny. Dlouhodobá konzumace těchto příloh může přispět i ke vzniku diabetu II. typu.

Ideální hubnoucí přílohy existují

Jaké přílohy vám tedy pomohou zhubnout? Doporučovány jsou vařené brambory ve slupce, rýže, celozrnné těstoviny, luštěniny či kuskus. Pokud používáte při dietě váhu, vaše porce přílohy by neměla přesahovat 150 gramů. Svá jídla obohacujte zeleninou, která dodává vysoké množství vitaminů a minerálů. Jako bonus vás k tomu zasytí a na pohled vypadá jídlo pestřejší. Přílohu si dopřávejte převážně k obědu a večer si místo ní dejte pořádnou porci zeleniny.

Nezvyšujte zbytečně glykemický index

Glykemický index vás varuje před vysokým nárůstem cukru v krvi. Má na něj vliv jak druh potraviny, tak jeho zpracování. Čím déle jídlo vaříme, tím je glykemický index vyšší. Zeleninu stačí vařit opravdu chvíli, než bude well-done. Jídlo přímo nerozvařujte, když to není potřeba.

Související články

Zdroje: novinky.cz, zdravi.euro.cz, zena.aktualne.cz