Milan Calábek, zakladatel Univerzity nové doby, se domnívá, že volbou potravin můžeme stav svého těla výrazně ovlivnit. Calábek krátce studovat na Lékařské fakultě v Plzni, tato studia však nedokončil. Muž, který působil v celé řadě profesí (mj. jako divadelní lektor a dramaturg) své názory opírá o poznatky získané při cestování (na svých cestách poznal léčitelé a šamanské kultury po celém světě), studiu buddhismu, etnografii a alternativní medicíně.

„Jídlo společně s bylinami, které z toho nemůžeme vyřadit, je nejlepší prevence, která existuje,“ je přesvědčený zcestovalý léčitel Milan Calábek. Doporučuje pro ochranu našeho organismu konzumovat tzv. super látky, které obsahují epigalokatechin galát (EGCG), tedy např. sušený nebo uvařený zázvor či výtažek ze zeleného čaje; dále pak přírodní antioxydant resveratrol, který je možné získat z červeného vína nebo z kořene křídlatky kopinaté či pycnogenol – ten se nachází v kůře středomořské borovice.

Nemalou roli na náš zdravotní stav má také konzumace vhodných tuků. Z těch Calábek vyzdvihuje především kokosový olej, který obsahuje více než 50 % kyseliny laurové. Jako další prospěšné tuky doporučuje máslo volně paseného dobytka, tedy krav, ovcí a koz, které obsahuje kyselinu beta-hydroxymáselnou. Dále doporučuje konzumaci avokáda a vajíček slepic z volného chovu.

Také v případě nádorových onemocnění mohou podle Calábka pomoci již zmíněné superlátky, dále turmeřice či kurkumin s pepřem. Blahodárně působí proantokyanidiny, které jsou obsaženy v zrníčkách hroznů, nebo látky obsažené v kůře borovice (pycnogenol).

Zdroj: denik-knihy.cz, dvojka.rozhlas.cz